Vertrouwen in vaccinaties daalt

AJN Jeugdartsen

Uit een recent UNICEF-rapport blijkt dat het vertrouwen in de van vaccinaties voor kinderen wereldwijd is afgenomen tijdens de coronapandemie. In sommige landen nam het vertrouwen tot 44 procent af. In Nederland daalde het vertrouwen met 20 procent.

De gevolgen zijn groot: mede hierdoor hebben 67 miljoen kinderen de afgelopen jaren routinevaccinaties gemist en nemen ziektes toe. Voornamelijk mensen onder de 35 jaar en vrouwen hebben minder vertrouwen in vaccins voor kinderen dan voor de pandemie. Het verminderde vertrouwen in vaccins komt vooral door desinformatie, afnemend vertrouwen in expertise en politieke polarisatie. 

Gevolgen van de daling
De nieuwe cijfers vindt UNICEF zorgwekkend. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: “De afgelopen decennia hebben vaccins levens kunnen redden en ziektes uitgebannen. En nog steeds redden vaccins jaarlijks meer dan vier miljoen levens. Als miljoenen kinderen levensreddende vaccinaties misgelopen, kunnen we veel meer sterfgevallen verwachten van kinderen met mazelen, difterie en andere ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.” 

Mazelen en polio 

Het verminderde vertrouwen in vaccins heeft geleid tot het missen van routinevaccinaties door 67 miljoen kinderen tussen 2019 en 2021.. Vooral kinderen die leven in de armste, meest afgelegen en achtergestelde gemeenschappen ter wereld missen vaccinaties. In 2022 was het aantal gevallen van mazelen al meer dan het dubbele van het jaar ervoor en het aantal door polio verlamde kinderen steeg in 2022 met zestien procent op jaarbasis. Een op de vijf kinderen wereldwijd heeft geen enkele bescherming tegen mazelen en zijn zeven op de acht meisjes zijn niet ingeënt tegen HPV. 

Oplossingen

UNICEF roept regeringen op te investeren in veerkrachtige gezondheidssystemen, eerlijke werkomstandigheden voor gezondheidswerkers, technologische innovaties en in het vergroten van het vertrouwen. Alleen zo kunnen we de dalende vaccinatiegraad een halt toeroepen en werken aan een toekomst voor kinderen wereldwijd.  Bron: Unicef/ Foto: Unplash