Toolkit tegen prikangst

AJN Jeugdartsen

Hoe stel je kinderen met prikangst op hun gemak? Anouk Van den Berg ontwikkelde een ‘toolkit tegen prikangst’ en won hiermee de AJN-AIOS-Publieksprijs. Ze kreeg de prijs op 14 april uitgereikt door dagvoorzitter Lucy Smit.  Anouk is aios Maatschappij+Gezondheid en heeft recent de opleiding Jeugdgezondheid (1e fase) bij GGD regio Utrecht afgerond. Een onderdeel van die opleiding is het ontwerpen of verbeteren van een interventie voor een zelfgekozen doelgroep.

Tips

GGD regio Utrecht wil kindvriendelijk vaccineren tijdens groepsvaccinaties. Prikangst is echter een veelvoorkomend fenomeen. Uit onderzoek blijkt dat prikangst bij zo’n tweederde van de kinderen voorkomt. Medewerkers hebben behoefte aan praktische tips en trucs die makkelijk in te zetten zijn. Ook willen zij graag aan de slag met afleidingsmaterialen zoals de Buzzy.

Toolkit

Anouk besloot een wetenschappelijk onderbouwde toolkit te ontwikkelen voor medewerkers die angstige kinderen vaccineren bij de negenjaars groepsvaccinatie. De toolkit bestaat uit ontspannings- en afleidingsoefeningen, materialen hiervoor en instructies voor gebruik. Daarnaast zijn er meerdere al bestaande folders toegevoegd. Hier staan veel tips en trucs in over de benadering, taalgebruik en hoe je een vaccinatie aanpakt bij een angstig kind.

De focus van de toolkit ligt eerst op kinderen die tijdens de groepsvaccinatie apart gevaccineerd worden vanwege prikangst. Nadat daar ervaring mee opgedaan is, kan er uitgebreid worden. Voor meer informatie: lees de folder helpend taalgebruik, zorgzaam vaccineren en zonder angst. De folders zijn mede ontwikkeld door het Prosa Kenniscentrum.