Home > Nieuws > Nieuws vak > Landelijke richtlijn psychosociale ondersteuning

Een algemene standaard voor de psychische ondersteuning van zorgprofessionals, zowel in tijden van crisis als bij ingrijpende gebeurtenissen in de dagelijkse praktijk. Dat is de belangrijkste meerwaarde van de landelijke beleidsrichtlijn die op 9 mei is geïntroduceerd door een brede vertegenwoordiging van de sector Zorg & Welzijn. De richtlijn bevat op bewijs gebaseerde inzichten en praktische handvatten voor bestuurders, managers en HR-professionals in de hele zorg en is vanaf vandaag beschikbaar.

In de zorg worden steeds vaker initiatieven ondernomen om professionals optimaal te ondersteunen in hun werk en ontwikkeling. In tegenstelling tot overige sectoren ontbrak het tot dusver aan een landelijke standaard daarvoor. “Tijdens de coronapandemie werd het belang daarvan extra duidelijk,” aldus Anne de Pagter, kinderarts-hematoloog in het ErasmusMC en LUMC en als voormalig bestuurslid Stichting Zorg na Werk in Coronazorg mede-initiatiefnemer van de richtlijn. “In de coronapandemie moesten zorgprofessionals in onzekere en stressvolle situaties hun werk doen.  Met deze richtlijn, ligt er een brede basis om professionals te ondersteunen en dat is een belangrijke mijlpaal.”

Die ondersteuning kan variëren van collegiale ondersteuning in de vorm van peer support of een buddy systeem, tot professionele ondersteuning via de bedrijfsarts of psycholoog. Door zodoende stressgerelateerde gezondheidsklachten bij ingrijpende gebeurtenissen – met verloop en verzuim als gevolg – zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen professionals met plezier blijven werken. Foto: Unsplash