Zeker honderdduizend kinderen op school in vervuilde lucht

AJN Jeugdartsen

Uit data-onderzoek van Platform Investico blijkt dat 273 scholen, 607 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangen (bso’s) en 902 sportvelden  te dicht bij drukke wegen liggen. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD.

Deze  locaties liggen allemaal binnen 150 meter van een drukke weg. Volgens de GGD, die in maart dit jaar de hernieuwde richtlijn presenteerde, is er binnen deze afstand een ‘verhoogd risico voor de volksgezondheid’. De lucht voldoet weliswaar wettelijk aan Europese normen voor luchtkwaliteit, maar de GGD gaat uit van advieswaarden van de WHO, die veel strenger zijn. De GGD noemt de EU-regels een politiek compromis.  Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van luchtvervuiling. Van alle kinderen met astma is dit bij een op de vijf veroorzaakt door luchtvervuiling. Astma is de meest voorkomende chronische ziekte onder Nederlandse kinderen: tussen de 5 en 10 procent heeft het. Van alle kinderen met astma is dit bij een op de vijf veroorzaakt door luchtvervuiling. Daarmee is Nederland koploper in Europa.

Het blijkt verder dat van de scholen, kinderdagverblijven, bso’s en verpleeghuizen blijkt bijna geen enkele locatie op de hoogte is van de richtlijn en het onderwerp.  Gemeenten beslissen zelf of ze de richtlijnen vertalen naar beleid voor gevoelige bestemmingen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn er op dit moment acht gemeenten met zulk beleid en is ‘een handvol’ ermee bezig. De GGD spreekt van ‘een oerwoud’ aan verschillende soorten beleid.Lees hier meer op het platform en download het rapport rapport met verantwoording van het onderzoek door Investico. Foto: Unsplash