Maagverkleining voor jongeren met obesitas

AJN Jeugdartsen

In Nederland komen mensen vanaf 18 jaar in aanmerking voor een maagverkleining. Bij jongeren onder de 18 jaar mogen deze operaties alleen in studieverband worden uitgevoerd. De TEEN-BEST studie van het  Maxima MC in Veldhoven en het  Maastricht UMC+  is momenteel de enige studie op dit gebied in ons land. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of maagverkleiningen – de Roux-en-Y Gastric Bypass en de Gastric Sleeve – bij jongeren effectief zijn en of ze veilig kunnen worden uitgevoerd.

Obesitas-chirurg en initiatiefnemer François van Dielen van MMC vindt dat een maagverkleinende operatie voor jongeren tussen de 13 en 17 jaar met ernstig overgewicht, een enorme gezondheidswinst oplevert. ‘Voor de jongeren  neemt hun levensverwachting toe en de kwaliteit van leven verbetert aanzienlijk.’

Kinderen die mogelijk in aanmerking komen voor een maagverkleining worden voorafgaand aan een ingreep eerst intensief gescreend en begeleid door de deskundigen in Maastricht. Slechts een klein percentage komt daadwerkelijk in aanmerking voor een ingreep. Het zijn name jongeren die voor hun achttiende soms al suikerziekte of andere gewichtsgerelateerde aandoeningen hebben.