Toename jonge kinderen met krentenbaard

AJN Jeugdartsen

Dat er nu steeds meer kinderen met de infectie rondlopen, komt volgens het RIVM op een opmerkelijk moment. Normaliter is er een toename in het najaar.  Gezondheidsinstituut Nivel constateert dat er per 100.000 kinderen van nul tot vier jaar meer dan 300 kinderen besmet zijn. Normaal gesproken ligt dat getal rond de 150.

Mooie weer

“Mogelijk komt de stijging door het mooie weer van de afgelopen tijd”, zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij Nivel. “Kinderen gaan meer naar buiten, hebben minder kleren aan en gaan samen zwemmen. De kans dat er huid-op-huidcontact voorkomt is dan groter.” Aangezien de wondjes zo jeuken is het voor kinderen lastig om ervan af te blijven.

Jonge moeders

Vrouwen die net bevallen zijn moeten opletten en worden daarom extra goed in de gaten gehouden, omdat ze vatbaarder zijn voor  kraamvrouwenkoorts. Die infectie wordt veroorzaakt door dezelfde bacterie als krentenbaard. Jonge moeders met kinderen die rondlopen met krentenbaard, moeten daarom goed opletten dat er in de besmettelijke fase geen huid-op-huidcontact is. Bron: RIVM, NU.nl / foto: Shutterstock