Samenwerken met de tandarts? De praktijkkaart helpt je op weg

AJN Jeugdartsen

Werk jij al samen met de tandarts bij jou in de buurt? Een nieuw hulpmiddel, de praktijkkaart tandarts – jeugdarts, kan je daarbij op weg helpen. Een goed contact tussen de mondzorg en de jeugdgezondheidszorg kan veel opleveren. De kaart, een initiatief van AJN en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT), helpt je om de eerste stap te zetten.

Jonge kinderen en gebitsproblemen

Jonge kinderen gaan nog te vaak niet bijtijds naar de tandarts. Dat terwijl het KIMO in haar klinische praktijkrichtlijn mondzorg voor jeugdigen sterk aanbeveelt om vanaf de eerste doorgebroken tand al regelmatig op controle te gaan. Dit adviseert de richtlijn niet voor niets. Cariës is een serieus volksgezondheidprobleem en ongeveer een kwart van de vijfjarigen in Nederland heeft al gaatjes in het melkgebit.

Het is voor tandartsen echter niet eenvoudig om goed oog te houden op deze doelgroep, zeker wanneer er geen plek is in dezelfde praktijk als waar de ouders staan ingeschreven. Professionals uit de JGZ daarentegen hebben vaak een groot bereik onder jonge kinderen. In sommige regio’s zien zij zelfs meer dan 95 procent van de kinderen in de leeftijd 0 – 4 jaar met enige regelmaat. Zij zijn dan ook bij uitstek een interessante partner om het tandartsbezoek onder jonge kinderen te stimuleren.

De praktijkkaart

Om deze samenwerking tot stand te brengen en kortere lijntjes te leggen tussen de tandarts en jeugdarts, is er nu de praktijkkaart. Op de kaart staat beknopt hoe beide zorgverleners werken, en waaraan precies . Zo leer je elkaar begrijpen en krijg je zicht op de te behalen voordelen van een goede samenwerking. Wat hebben jullie elkaar te bieden en waar liggen de mogelijkheden? De kaart is bedoeld om te helpen lokaal in gesprek te gaan en kansen en mogelijkheden met elkaar te bespreken.

Bekijk hier de PRAKTIJKKAART.

De praktijkkaart is een initiatief van de KNMT en AJN. De Nederlandse Vereniging van Kindertandartsen (NVvK) onderschrijft de kaart.

Vind een tandarts bij jou in de buurt

Voor wie jeukende handen heeft gekregen en meteen aan de slag wil, hebben we nog een andere tool beschikbaar. Op de website van allesoverhetgebit.nl vind je namelijk een zoekmachine voor tandartspraktijken op basis van woonplaats. Hiermee kun je gemakkelijk kijken welke tandartspraktijken er zoal in de buurt zitten bij jouw werkplek en wellicht geschikt zouden zijn om een samenwerking mee aan te gaan.