Ruim de helft van peuters nog nooit naar de tandarts geweest

AJN Jeugdartsen

Meer dan de helft (55,6%) van de kinderen van 2 en 3 jaar oud gaat niet naar de tandarts. Terwijl het advies is om vanaf die leeftijd de tanden twee keer per jaar te laten controleren. Vanaf deze leeftijd moeten de melktanden worden gepoetst en onderhouden.  Provinciaal zijn er grote verschillen. Zo is in Flevoland de grootste inhaalslag te maken: hier gaat zelfs 63,1% van de peuters niet op controle. Ook in Noord- en Zuid-Holland is dit percentage hoog. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer dat eigen gegevens met die van CBS combineerde.

In Amsterdam gaat 71,6% niet naar de tandarts

Op gemeentelijk niveau zijn de verschillen nog groter. Zo gaat in Amsterdam zelfs 71,6% van de peuters niet naar de tandarts. Ook in Laren (71,2%), Diemen (70,6%) en Staphorst (69,8%) ontvangen relatief veel jonge kinderen geen mondzorg. In het Noord-Brabantse Boekel is het percentage peuters dat niet naar de tandarts gaat juist het laagst (25,6%).

Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden.
Hier ligt nog een taak voor de JGZ.

Bron: Captise