Quiddy: nieuwe stoppen-met-roken app

AJN Jeugdartsen

Jongvolwassenen die willen stoppen met roken zoeken meestal geen professionele hulp. Zij stoppen het liefst alleen of samen met een leeftijdsgenoot. Daarom is er nu een nieuwe app ontwikkeld: Quiddy. Met deze app kunnen zij samen stoppen met een onbekende (anoniem), een vriend(in), collega of studiegenoot. Via de chat kunnen ze elkaar steunen en motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven. In de app is er ook laagdrempelige informatie te vinden over stoppen met roken.

Stoppen met roken met leeftijdsgenoten

Jongvolwassenen die roken willen vaak wel stoppen met roken, maar ze willen geen hulp van buitenaf. Dat bleek uit vragenlijstonderzoek en gesprekken met de doelgroep. Hoe kunnen zij dan wel succesvol stoppen? Uit onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps blijkt dat het kan helpen als men met elkaar in gesprek kan gaan. Daarom is Quiddy ontwikkeld. De app koppelt mensen met dezelfde doelen en valkuilen aan elkaar zodat zij elkaar kunnen steunen tijdens het stoppen met roken. Gebruikers kunnen de app aanpassen aan hun persoonlijke situatie.

Quiddy is in opdracht van VWS ontwikkeld en vervangt de door het Trimbos-instituut gemaakte app Stopstone. Stopstone zal dus niet meer te downloaden en gebruiken zijn. De werkzame elementen van Stopstone zijn behouden bij de ontwikkeling van Quiddy.
De app is te downloaden in de App Store of via Google Play

Meer informatie: Trimbos en Quiddy