Oproep voor extra middelen voor asielzoekerskinderen

AJN Jeugdartsen

Een grote groep ondertekenaars, waaronder AJN Jeugdartsen Nederland, UNICEF Nederland en de gemeente Utrecht doet een oproep uit aan de Tweede Kamer voor extra middelen om de ernstige situatie van asielzoekerskinderen te verbeteren. De ondertekenaars zeggen dat hun situatie zó ernstig is, dat wachten met ingrijpen schade zal toebrengen aan hun ontwikkeling.

Dringende oproep aan de Tweede Kamer

Dinsdag 5 november behandelt de Tweede Kamer de begroting van het nieuwe ministerie van Asiel en Migratie. In de begroting zijn geen middelen gereserveerd om aan de slag te gaan met het verbeteren van de situatie van kinderen in de opvang. “En dat terwijl overduidelijk is dat de situatie van kinderen in de asielopvang zeer ernstig is”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland en initiatiefnemer van de oproep. “Er zijn dringend middelen nodig om hun situatie per direct te kunnen verbeteren. We kunnen het ons niet permitteren af te wachten.”

Situatie is ernstig voor kinderen

De ondertekenaars zien hoe ernstig de situatie is voor de kinderen in de opvang. Zo bestaat er een risico op ondervoeding, zijn de hygiënische omstandigheden slecht en is er gebrek aan privacy waardoor kinderen ’s nachts niet kunnen slapen vanwege alle geluiden en overdag geen huiswerk kunnen maken vanwege het gebrek aan ruimte. Daarnaast kunnen veel kinderen niet naar school.

Extra middelen nodig voor de korte termijn

De ondertekenaars geven aan dat de situatie voor asielzoekerskinderen ook structureel verbeterd moet worden, maar dat met extra middelen op de korte termijn gewerkt kan worden aan bijvoorbeeld het verbeteren van de hygiënische omstandigheden, het creëren van plekken voor kinderen om zich terug te trekken of huiswerk te maken, het plaatsen van plafonds en wanden om geluid te dempen, het organiseren van activiteiten om weer even kind te kunnen zijn en het trainen van personeel op kind-specifieke expertise.

Noodklok

Recent waren jeugdartsen in het nieuws om aandacht te vragen voor de situatie van kinderen in de noodopvang: