Onvermoeibaar zet Vasanthi Iyer, jeugdarts, arts Maatschappij + Gezondheid en Ambassadeur Visus Inzicht van beroepsvereniging AJN Jeugdartsen Nederland, zich in voor gezonde kinderogen. Ze roept de politiek op tot actie en pleit ervoor om een bril voor kinderen weer op te nemen in de basisverzekering. “Het is belangrijk dat we als beroepsgroep, als maatschappij, en als politiek nog actiever met dit thema aan de slag gaan. Gezonde kinderogen zijn de basis voor de fysieke, sociale en leerontwikkeling van kinderen. En de oorzaken én gevolgen van bijziendheid zijn scheef verdeeld in de maatschappij. Daar kunnen we wat aan doen!”
Onderneem actie tegen de epidemie van bijziendheid
Namens haar netwerk Zicht op Buiten bracht Vasanthi vandaag de nieuwe factsheet ‘Beeldschermgebruik van dichtbij’ onder de aandacht van Judith Tielen, Tweede Kamerlid voor de VVD. Doel van de factsheet is het in kaart brengen van de gezondheidsgevolgen van overmatig schermgebruik voor kinderen en jongeren. Ook bevat het duidelijke aanbevelingen voor ouders en maatschappelijke partijen, zoals de vuistregel 20-20-2 en het vastleggen van afspraken over voorlichting conform de adviezen van de Gezondheidsraad.
Ze vertelt: “De factsheet, net als een eerdere brief van ons netwerk naar het ministerie van VWS, is bedoeld om de politiek in beweging te krijgen om het probleem van ongezonde kinderogen serieus te nemen. We willen dat zij actie onderneemt ter preventie en zorgt voor eerlijke behandeling; ouders kunnen dat niet alleen. Beeldschermgebruik gebeurt in combinatie met veel binnen zitten. Dat speelt nog vaker in wijken waar geen buitenspeelmogelijkheden zijn (meestal ‘arme wijken’). Overmatig beeldschermgebruik en weinig buiten spelen draagt bij aan de huidige epidemie van bijziendheid onder kinderen.”
Neem een bril voor kinderen weer op in de basisverzekering
Een bril voor kinderen wordt niet vergoed in de basisverzekering. Er zijn veel ouders voor wie een bril niet betaalbaar is. Vasanthi: “Zonder bril kunnen kinderen minder goed meekomen op school. Deze zogeheten ‘refractie-armoede’ versterkt kansenongelijkheid. Dat mag de politiek en de maatschappij zich aantrekken.”
Er bestaan kinderfondsen voor financiële ondersteuning voor een bril, maar veel partijen, waaronder AJN Jeugdartsen Nederland, vinden dat gezondheid van kinderen niet afhankelijk hoort te zijn van liefdadigheid. Vroeger zat er één simpel model bril, het ‘ziekenfondsbrilletje’, in het ziekenfondspakket. Met de overgang naar het huidige zorgverzekeringssstelsel in 2006 werd besloten dat verzekeringen waren bedoeld voor zeldzame onvoorziene omstandigheden. Dus juist omdat zoveel mensen een bril of lenzen hebben, wordt het niet vergoed. Vasanthi: “Ik pleit voor het heropnemen van een bril voor kinderen in de basisverzekering. Dat sluit aan bij de wens in de maatschappij om kansengelijkheid te bevorderen en het perspectief op zorg te verschuiven van strikte medische ingrepen naar een bredere gezondheidsbevordering. Samen voor gezonde kinderogen!”