Nieuwe informatietool voor slachtoffers van seksueel geweld

AJN Jeugdartsen

Slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet de juiste informatie te vinden over beschikbare hulp. Het Centrum Seksueel Geweld ontwikkelde daarom een speciale informatietool.

Deze tool is een handvat voor slachtoffers om de hulp te vinden die het beste past bij hun situatie, wensen en mogelijkheden. De tool is zowel voor volwassenen als minderjarigen en is te vinden via centrumseksueelgeweld.nl/hulp/.

‘Veel kinderen, jongeren en volwassenen die seksueel geweld hebben meegemaakt praten er liever niet over’, zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. ‘Het moment dat zij dat wel gaan doen en hulp gaan zoeken is een gouden kans: dan kunnen zij geholpen worden met de verwerking van het trauma. Maar het vinden van de juiste informatie is lastig. We merken dat veel slachtoffers hiermee worstelen: Waar kan ik terecht? Wie kan mij helpen met specifieke problemen? Wat kan ik zelf doen in mijn herstel? En waar heb ik recht op? Met onze nieuwe tool geven we antwoord op deze vragen. Daarnaast geven we veel lees- en kijk- en doe tips.’

Steun van Geweld hoort nergens thuis

De informatietool van het Centrum Seksueel Geweld is ontwikkeld met steun van het overheidsprogramma Geweld hoort nergens thuis.

Focus op veiligheid

‘Het is cruciaal dat je, juist als je slachtoffer bent van seksueel geweld, het gesprek over hoe het met je gaat kunt en durft te voeren met mensen die je kunt vertrouwen’, zegt Mattias Gijsbertsen, directeur van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT). ‘De nieuwe informatietool op de site van het Centrum Seksueel Geweld is een hulpmiddel om aan de hand van de juiste vragen zo snel mogelijk je weg te vinden om die hulp te krijgen, die op dat moment het meest passend is. Dit sluit aan bij de ambities van het programma GHNT, die zich richten op het eerder en beter in beeld krijgen van geweld en daarna op het duurzaam stoppen van het geweld. De focus ligt daarbij op het creëren van directe veiligheid voor alle betrokkenen.’

Bron: Centrum Sexueel Geweld