Nieuw advies over digitale media gebruik en bewegen bij 0-4 jarigen

AJN Jeugdartsen

Een filmpje kijken op de iPad, videobellen met opa en oma of een aflevering van Paw Patrol kijken op tv. Het gebruik van digitale media is niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Mediagebruik kent voordelen maar kan ook ten koste gaan van beweging. Het nieuwe advies over óf, en zo ja, hoe jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt jou als professionals in de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg of als kinderfysiotherapeut of buurtcoach in de begeleiding van jonge kinderen en het advies richting ouders.

Landelijke beweegrichtlijnen voor kinderen tot 4 jaar ontbreken

In het recent uitgebrachte Beweegadvies voor 0-4 jarigen wordt gebruik van digitale media beschouwd als ‘zittend kijken naar een beeldscherm’ en om die reden wordt geadviseerd beeldschermtijd te beperken. Langdurig stilzitten heeft namelijk negatieve gezondheidseffecten. Tot de leeftijd van 2 jaar wordt beeldschermtijd helemaal afgeraden. Het is echter de vraag in hoeverre dit advies aansluit bij de huidige realiteit.

Zorg voor een goede balans

Het advies voor digitaal mediagebruik in relatie tot bewegen bij 0-4 jarigen is dan ook: zorg voor een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media. Balans tussen de verschillende activiteiten van een kind is belangrijk, met daarbij voldoende aandacht voor de lichamelijke gezondheid: regelmatig en gevarieerd bewegen, langdurig stilzitten beperken en voldoende slapen. En ook met voldoende aandacht voor de sociale en mentale gezondheid.

Lees hier het visiestuk

Bron: Trimbos