Meeste antistoffen in moedermelk na vaccinatie met Pfizer of Moderna

AJN Jeugdartsen

Bij 95% van de vrouwen die een Pfizer- of Moderna-vaccinatie kregen, werden antistoffen in de moedermelk gevonden. Onderzoekers van Amsterdam UMC vergeleken het effect van deze mRNA-vaccins met dat van de vector-vaccins AstraZeneca en Janssen. Van de vrouwen die een vector-vaccin kregen, had 50% antistoffen in de moedermelk. Ook de concentratie antistoffen was hoger na een Pfizer- of Moderna-vaccin.

Waarom is dit onderzocht?

Uit eerder onderzoek wisten we al dat moedermelk van vrouwen die een covid-19-infectie hebben doorgemaakt, antistoffen tegen het coronavirus bevat. Je verwacht dan ook een antistofrespons na vaccinatie, maar dat was nog niet aangetoond. Bovendien wilden we weten of het uitmaakt welk vaccin een moeder krijgt. Misschien is het ene vaccin effectiever dan het andere. Dat is belangrijke kennis, omdat pasgeboren kinderen niet gevaccineerd worden tegen het coronavirus en voor hun bescherming dus grotendeels afhankelijk zijn van de antistoffen van hun moeder.

Wie zegt dat die antistoffen ook bij kind terecht komen?

Dat weten we inderdaad niet zeker, want we hebben de kinderen niet onderzocht. Maar het is wel heel aannemelijk dat deze antistoffen bij het kind terecht komen en bescherming bieden. Eerdere studies hebben aangetoond dat antistoffen in de moedermelk niet worden opgenomen in het bloed van het kind, maar hun werk doen op de slijmvliezen. De antistoffen vormen een beschermend laagje op de slijmvliezen van de luchtwegen. Hierdoor kan een virus het lichaam niet binnendringen en wordt het kind dus niet ziek.

Hoe lang nadat een moeder gevaccineerd is, blijven die antistoffen in moedermelk?

Ze zitten in ieder geval een paar maanden in de melk. Wel neemt de concentratie antistoffen na verloop van tijd af, net zoals dat gebeurt in het bloed. Vandaar dat een boostervaccinatie ook voor vrouwen die borstvoeding geven belangrijk kan zijn.

Bron: AmsterdamUMC