Gratis app om spreekangst te overwinnen

AJN Jeugdartsen

Voor veel basisschoolkinderen is het iedere keer weer een reden voor enorme stress en slapeloze nachten: de spreekbeurt. Een nieuwe, gratis app helpt kinderen met spreekangst om deze angst te voorkómen en te overwinnen. Met SpeakAPP!-Kids kunnen ze in een virtual reality omgeving zo veel oefenen als ze willen. De app is ontwikkeld door onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Spreekangst is een probleem dat meestal vroeg begint en je je hele leven kan achtervolgen. Presentaties vormen immers niet alleen een belangrijk onderdeel van je tijd op school, maar vaak ook van je werk. De enige manier om ervan af te komen, is door zo vaak mogelijk te oefenen.

Via SpeakAPP!-Kids kunnen kinderen oefenen voor een virtuele klas. Dat maakt een publiek minder angstaanjagend en helpt het verhaal beter onder de knie te krijgen. De app is gratis te vinden in de App Store voor de iPhone en de Google Play Store voor Android. Kinderen openen de app op hun telefoon, plaatsen die in een eenvoudige kartonnen VR-bril en zien vervolgens een 360° video van een klaslokaal. Lange: ‘Door de VR technologie lijkt het alsof ze echt voor de klas staan.
Uit onderzoek blijkt dat de app effectief is in zowel het voorkomen als terugbrengen van spreekangst.

Bron: Radboud Universiteit