Game “Spelend leren over Ondersteunende Communicatie”

AJN Jeugdartsen

Ondersteunde Communicatie (OC) is de inzet van alternatieve communicatievormen en -middelen voor mensen die niet of moeilijk spreken. Voor kinderen met een communicatieve beperking is het erg belangrijk dat de omgeving bekend is met OC. Samen met Deelkracht ontwikkelde 8D-games een mobile game die ouders, professionals en kinderen op een laagdrempelige manier – en vooral: samen! – laat kennismaken met de mogelijkheden die OC biedt.

Ondersteunde Communicatie (OC) is de inzet van alternatieve communicatievormen voor mensen die niet – of moeilijk – spreken, dan wel moeite hebben met taalbegrip. Vaak gebruiken mensen al OC zonder dat ze het zelf doorhebben, bijvoorbeeld door iets aan te wijzen of een gebaar te maken. Vraag je ze echter om hier bewust mee aan de slag te gaan, dan durven ze soms niet meer of voelt het ingewikkeld om te leren. Met deze game willen de makers die drempel verlagen. Ouders, behandelaars en kinderen met een communicatieve beperking ontdekken via de game spelenderwijs wat OC voor hen kan betekenen.

alledaagse situaties in en om het huis

OC kun je overal gebruiken. Maar als je er nog maar net mee kennismaakt, dan is het fijn als je ermee kunt gaan experimenteren in situaties die dagelijks voorkomen. Daarom begin je als speler van de SOC-game in een huis en navigeer je van daaruit naar verschillende kamers: de badkamer, de slaapkamer, de keuken, de woonkamer en de zolder. In ieder vertrek tref je voorgeprogrammeerde pictogrammen die ingezet kunnen worden tijdens alledaagse activiteiten zoals slapen, lezen, wassen, eten of een ommetje maken. En op de zolder? Daar ligt voor de ouders, verzorgers en behandelaars allerlei verdiepende informatie over Ondersteunde Communicatie; handvatten om ook de stap naar specialistische OC-tools dichterbij te brengen, mocht daar na het spelen behoefte aan zijn.
Naast de voorgeprogrammeerde scenario’s en verdiepende informatie bevat de game ook de optie om een eigen ‘picto-bibliotheek’ aan te leggen.

De game is voor iedereen gratis beschikbaar via de Google Play Store (Android), Apple App Store (iOS) en de website van Deelkracht.