Doorbraak in vaccinatie RS-virus

AJN Jeugdartsen

Het wordt mogelijk baby’s, zwangere vrouwen en ouderen te vaccineren om een ernstige infectie met het RS-virus te voorkomen. Dat blijkt uit drie onderzoeken van prof. dr. Louis Bont. Hij is  kinderarts-infectioloog in het UMC Utrecht. De bevindingen zijn gepubliceerd in de  Lancet Infectious Diseases en New England Journal of Medicine.

De nieuwe vaccins zijn een keerpunt in de bestrijding van het RS-virus dat wereldwijd één van de belangrijkste veroorzakers is van zuigelingensterfte. Bont meldt dat de Bill and Melinda Gates Foundation de rechten van een van de twee nieuwe vaccins heeft gekocht om het te gaan produceren in en voor ontwikkelingslanden. “Dan gaan we met elkaar écht iets doen aan de zuigelingensterfte wereldwijd”, aldus Bont.

Door dit vaccin worden de antistoffen die de moeder produceert, via de placenta naar de baby overgedragen. Dit betekent dat baby’s in hun meest kwetsbare periode, de eerste drie maanden, dankzij dit vaccin goed beschermd zijn tegen het RS-virus. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij 7.400 moeders en hun pasgeboren kind. Naast het UMC Utrecht werkten ook het Diakonessenhuis in Utrecht en het Spaarne Gasthuis in Haarlem, in samenwerking met JGZ Kennemerland,  mee aan dit vaccinonderzoek. Foto: unplash