De Veilig Opgroeien aanpak is vanaf nu dé aanpak op het gebied van letselpreventie bij jonge kinderen. Daarmee vervangt deze de Veilig Groot Worden methodiek. De nieuwe Veilig Opgroeien aanpak neemt ouders mee in de ontwikkeling van hun kind. Ze leren de signalen te herkennen die een nieuwe mijlpaal aankondigen en hoe ze hun kind op het juiste moment kunnen beschermen en versterken. Belangrijk, want de ontwikkeling van kinderen gaat vaak sneller dan ouders doorhebben.
VeiligheidNL streeft naar een optimale balans tussen het beschermen en versterken van een kind; beschermen waar nodig, versterken waar mogelijk. Dus niet alleen risico’s vermijden, maar kinderen er juist mee leren omgaan. Deze balans is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind, en zo verkleinen we de kans op letsel.
Hernieuwde inzichten, leiden tot nieuwe aanpak
Uit onderzoek blijkt dat ouders het kunnen van hun kind onderschatten en het kennen van hun kind overschatten. Hierdoor nemen ze te laat of geen maatregelen en houden ze geen passend toezicht. Dit inzicht in combinatie met de wensen en behoeften uit de praktijk vormen de basis voor de nieuwe aanpak.
De Veilig Opgroeien aanpak
Binnen de Veilig Opgroeien aanpak zijn er 7 mijlpalen in de ontwikkeling van een kind benoemd, inclusief signalen hoe je ze herkent en bijbehorende adviezen om te beschermen én versterken.
De professionals in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) spelen een belangrijke rol in deze aanpak. Zij kunnen het Veilig Opgroeien schema gratis downloaden, waarin zij in één oogopslag zien wat de 7 mijlpalen & bijbehorende signalen zijn. En tijdens welk consult, welke adviezen gegeven kunnen worden. Zo weten ouders vóórdat hun kind een nieuwe mijlpaal bereikt, wat ze kunnen verwachten en moeten doen.
De Mijlpalen-check voor ouders
Ouders kunnen zelf de Mijlpalen-check doen op kinderveiligheid.nl. Zo kunnen ze ontdekken welke mijlpaal hun kind bijna bereikt en hoe ze hem of haar op het juiste moment kunnen beschermen én versterken.
Bron: Veiligheid.nl