Ouders van baby’s die buitengewoon veel huilen hebben behoefte aan zorgprofessionals die hen serieus nemen, medische expertise hebben en met een plan van aanpak komen. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC onder leiding van Margreet Harskamp-van Ginkel, op basis van interviews. ‘Naast een medische blik op de baby is ook het perspectief van ouders erg belangrijk’.
Ouders willen expertise en een plan
Als baby’s veel en langdurig (blijven) huilen, willen ouders dat ze zorgprofessionals kunnen vertrouwen: dat die hen serieus nemen, expertise bieden en een plan maken. Jeugdarts en onderzoeker Margreet Harskamp-van Ginkel: ‘we zagen in ons onderzoek echt de meerwaarde van het ouderschapsperspectief. Bij een urgent acuut probleem kijken we toch snel alleen met een medische blik, en dat verwachten ouders ook. “Er moet wel iets zijn met mijn kind”. Maar we weten dat huilen bij jonge baby’s maar bij 5% een medische oorzaak heeft. Ook al sluiten we een medische oorzaak uit, ouders hebben wel behoefte aan erkenning, iemand die hen serieus neemt, met hen een plan maakt en hen deskundigheid biedt.’
Ouderperspectief
Ouders hebben professionele steun nodig om de negatieve spiraal van uitputting en een gevoel van falen te doorbreken. Voor ouders is het vaak lastig en zwaar als hun baby’s zoveel huilen en het ouders niet lukt om hen te troosten. Het levert veel stress op, zorgen en twijfels, en put ze uit.
Het helpt als ouders rond de geboorte leren over normaal slaap- en huilgedrag van jonge baby’s. Ook hebben ouders behoefte aan technieken waarmee ze hun baby kunnen kalmeren en troosten, zoals de Happiest Baby Methode.
Het onderzoek
Jeugdarts Willemien Klazema (GGD regio Utrecht) deed voor haar opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid dit onderzoek bij Amsterdam UMC samen met Margreet Harskamp. Ze interviewde 12 ouders met een baby van tussen de 2 en 6 maanden. De baby’s hadden allemaal een periode van excessief huilen meegemaakt en waren doorverwezen naar een kinderarts.
Het onderzoek was onderdeel van het project Slaap en groei in de eerste 1000 dagen, van de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid (Amsterdam UMC en GGD Amsterdam)
Lees hier het artikel