Home > Nieuws > Wiegendoodpreventie: de nieuwste kennis & tips

Het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ) heeft een special uitgebracht over wiegendoodpreventie met de nieuwste inzichten en tips.

Sinds een maand is bekend dat er in 2022 een flinke stijging van het aantal wiegendoodgevallen was in Nederland. Nederland heeft het laagste wiegendoodcijfer ter wereld, wat komt door de goede opvolging van de preventieadviezen. Toch blijft alertheid dus nodig. Sinds 2006 schommelt het jaarlijkse aantal rond de 20 tot 30 gevallen, meestal zijn het er zo’n 25 per jaar. In 2022 waren dit er ineens 39. Wat de oorzaak hiervan is, is nog niet bekend, want ouders volgens de preventieadviezen steeds beter op, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Floortje Kanits.

Kanits deelt haar kennis en de nieuwste inzichten in deze special. “De preventieadviezen zijn eenvoudig, goedkoop en makkelijk uitvoerbaar. Daarvoor moeten we gewoon ons best blijven doen. Daarbij is het goed als we ons realiseren dat er groepen ouders zijn die extra kwetsbaar zijn: jonge moeders, ouders met relatief weinig gezondheidsvaardigheden en ouders met een niet-westerse achtergrond. De vraag is of we deze groepen goed bereiken met de adviezen en of zij de geadviseerde verzorgingsadviezen ook altijd uitvoeren. Wanneer dat niet gebeurt, zijn hun kinderen kwetsbaarder.”