Home > Nieuws > Onderzoek naar schermgebruik bij kinderen

Onderzoek van het Oogfonds naar het dichtbij-schermgebruik onder ouders en jonge kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar in de thuissituatie wijst uit dat ouders/verzorgers zich vaak niet bewust zijn van de mogelijke gevolgen voor de ogen van hun kinderen.

Belangrijk onderzoek naar schermgebruik bij kinderen

In een onderzoek van het Oogfonds uitgevoerd in samenwerking met Bureau Objectief en mogelijk gemaakt door CooperVision zijn verontrustende inzichten naar voren gekomen over het dagelijks schermgebruik van kinderen. Bij kinderen van 5 t/m 8 jaar spendeert 43% dagelijks 60 minuten of meer aan een scherm van dichtbij, waarvan 27% tussen de 60 en 90 minuten. Voor de 9 t/m 12 jaar is dit percentage zelfs 74%, waarvan een verontrustende 26% zelfs meer dan 2 uur per dag achter het scherm zit. Dit wijst erop dat
er na schooltijd weinig tijd overblijft voor andere activiteiten zoals buitenspelen. Raadpleeg voor meer inzichten het volledige rapport.

Podcast OverZien: verdere bewustwording en voorlichting

Om het bewustzijn onder ouders/verzorgers over deze verontrustende ontwikkelingen te vergroten, lanceert het Oogfonds de educatieve podcastserie ‘OverZien’. In 3 afleveringen wordt myopie vanuit diverse hoeken belicht, worden de effecten van overmatig schermgebruik op de ooggezondheid van kinderen besproken en praktische tips voor preventie gegeven.   Specialistische inzichten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, waardoor de impact van het probleem tastbaar wordt. De eerste aflevering is beschikbaar vanaf 12 oktober en is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, ons YouTube-kanaal en de website van het Oogfonds.