Home > Nieuws > Nieuws vak > Breinstraat: digitaal platform voor en door jongeren met niet-aangeboren hersenletsel

Jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben in hun dagelijks leven met veel uitdagingen te maken. Contact met andere jongeren met NAH blijkt een positieve invloed te hebben op het omgaan met alle uitdagingen. Daarom is in september 2021 Breinstraat gelanceerd: een digitaal platform voor en door jongeren met NAH. Via Breinstraat kunnen jongeren met NAH met elkaar in contact komen, ervaringen uitwisselen, vragen stellen en informatie vinden over hersenletsel, herstel en behandeling. Ook familie, vrienden en professionals die betrokken zijn bij jongeren met NAH kunnen er terecht.

Jongeren kunnen een account aanmaken om toegang te krijgen tot het ‘besloten deel’ van Breinstraat met een chat en forum om ervaringen te delen en vragen te stellen. Ook staan er ruim 400 videofragmenten op Breinstraat waarin andere jongeren vaak gestelde vragen beantwoorden.

 Ook voor ouders en professionals

Ook voor ouders en professionals uit de zorg, het onderwijs en welzijn is Breinstraat van belang. Ouders vinden uitleg over NAH en de mogelijke impact daarvan op hun kind en het gezin. Via een chatfunctie kunnen ouders in contact komen met andere ouders en ervaringen uitwisselen. Breinstraat biedt ook een overzicht van verwijsmogelijkheden in onderwijs, revalidatie en psycho-educatieve materialen.

Voor en door jongeren

Naast de praktische uitdagingen waar een jongere met NAH tegenaan loopt, liggen de uitdagingen ook vaak op sociaal en emotioneel vlak. Ondanks de goede bedoelingen van ouders, vrienden en zorgprofessionals vinden jongeren met NAH het meest begrip en herkenning bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, past een digitaal platform zoals Breinstraat goed bij de huidige generatie jongeren met NAH. Zij beheren het platform dan ook zelf, waar nodig met hulp van professionals.

Breinstraat is ontwikkeld door Basalt, Heliomare, Breinsupport en De Haagse Hogeschool en wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.