Nieuw boek door jeugdartsen: Probleemgeoriënteerd denken in de jeugdgezondheidszorg

AJN Jeugdartsen

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een essentieel onderdeel van ons gezondheidszorgsysteem, gericht op de preventie en bevordering van de gezondheid van kinderen en jongeren. Door de focus op preventie speelt de JGZ een belangrijke rol in het verkleinen van gezondheidsverschillen en het versterken van gezondheidsvaardigheden, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de gezondheid van toekomstige generaties.

Het nieuwe boek Probleemgeoriënteerd denken in de jeugdgezondheidszorg, onder redactie van Myrna Linders, Hananja Boonen-Stael en Lineke Dogger, biedt een praktijkgerichte en interdisciplinaire benadering voor professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Het boek is begin maart bij Boom uitgevers verschenen en maakt deel uit van de hooggewaardeerde serie ‘Probleemgeoriënteerd denken in de geneeskunde’. In deze reeks staat het klinisch redeneren centraal, waarbij zorgprofessionals leren hoe zij complexe problematiek systematisch en doeltreffend kunnen benaderen.

Myrna Linders: “Met dit boek willen we jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere professionals in de JGZ helpen om effectiever en doelgerichter te werken. We behandelen de meest voorkomende problemen die we allemaal herkennen in de praktijk – van ontwikkelingsachterstanden tot schoolverzuim en mentale gezondheid. Hopelijk draagt dit boek bij aan nog betere zorg voor kinderen en jongeren!”

Praktisch handboek voor de JGZ-professional

Dit boek richt zich op het probleemgestuurd werken binnen de jeugdgezondheidszorg en biedt concrete casuïstiek, methodieken en achtergronden die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Het behandelt vijftien veelvoorkomende problemen in de drie belangrijkste leeftijdscategorieën:

• 0-4 jaar: achterblijvende groei, taalachterstanden en gedragsproblemen.

• 4-12 jaar: druk gedrag, overgewicht en zorgen over de thuissituatie.

• 12 jaar en ouder: schoolverzuim, socialmediagebruik en mentale problematiek.

Een onmisbaar naslagwerk

Het boek biedt “een waardevolle aanvulling op de bestaande leerboeken in dit vakgebied. De probleemgerichte aanpak en brede context maken het een onmisbare bron voor iedere professional in de jeugdgezondheidszorg”, aldus prof.dr. Menno Reijneveld, hoogleraar Sociale Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het voorwoord.

Interdisciplinair en actueel

Met bijdragen van ervaren jeugdartsen geeft dit boek niet alleen een overzicht van de actuele wetenschappelijke inzichten, maar vertaalt het deze ook naar de dagelijkse praktijk. De interdisciplinaire insteek maakt het boek relevant voor niet alleen JGZ-professionals, maar ook huisartsen, kinderartsen en andere zorgverleners die werken met kinderen en jongeren.