JGZ Kennemerland en RadboudUMC doen onderzoek naar het maken van heupecho’s op het CB

AJN Jeugdartsen

Bij JGZ Kennemerland doet AIOS Maartje Verhoeven in samenwerking met Thomas van den Heuvel van het Radboudumc, onderzoek naar het doen van heupecho’s op het consultatiebureau. Met een heupecho wordt heupdysplasie opgespoord.  Heupdysplasie komt veel voor. Drie van de honderd kinderen (3%) tussen nul en een half jaar hebben heupdysplasie. Doel van het  onderzoek is om te kijken of de jeugdarts op het consultatiebureau betrouwbaar een echo van de heupen van een kind kan maken.

Onderzoek

Tijdens de afspraak op het consultatiebureau beoordeelt de jeugdarts of het kind in aanmerking komt voor het onderzoek. Als het kind in aanmerking komt, krijgt de ouder aanvullende informatie. Ouders wordt dan gevraagd om schriftelijk toestemming te geven voor het maken van een heupecho op het consultatiebureau. De heupecho wordt gemaakt tijdens een aparte  afspraak op het consultatiebureau. Het maken van een echo duurt een paar minuten. Gedurende de looptijd van het onderzoek wordt het kind tevens verwezen naar de radioloog in het ziekenhuis voor het maken van een echo.

Indien zou blijken dat het opsporen van heupdysplasie op het consultatiebureau betrouwbaar is bespaart dit ouders een tocht naar het ziekenhuis.