Vaccinatiegraad stijgt (RIVM-rapport)

AJN Jeugdartsen

Op 1 juli 2021 verscheen het ‘Vaccinatiegraadrapport 2020’ van het RIVM. Dit jaarlijkse rapport gaat over het percentage kinderen dat inentingen uit het rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft gekregen.

Dit jaar laat de landelijke vaccinatiegraad een lichte stijging zien ten opzichte van het jaar daarvoor. Opvallend is de vaccinatiegraad van HPV. Deze is behoorlijk gestegen: van 53% naar 63%. Deze vaccinatiegraad betreft kinderen die hun vaccinatie(s) nog bijna allemaal vóór de COVID-19-pandemie kregen. De vaccinatiegraad van de maternale kinkhoestvaccinatie (geïmplementeerd eind 2019) komt uit op een eerste schatting van 70%.

Aandacht voor infectieziektes

AJN Jeugdartsen Nederland, GGD GHOR Nederland en ActiZ zijn trots op de inzet van jeugdartsen en -verpleegkundigen voor het RVP. Uit een voorlopige analyse van het RIVM blijkt dat de maatregelen vanwege de uitbraak van het coronavirus tot nu toe weinig negatieve invloed hebben gehad op het aantal kinderen dat in deze periode is gevaccineerd.
De vaccinatiegraad voor infectieziektes in Nederland blijft ook dit jaar boven de 90%, maar ligt daarmee wel nog steeds onder de geadviseerde norm van de WHO van 95%. 

Ruimte voor gesprek

Uit eerdere raadpleging onder de leden wordt duidelijk dat de gesprekken in de spreekkamer afgelopen jaren zijn veranderd. Veel ouders en jongeren hebben vragen over wat ze (online) lezen over vaccineren. Blind vertrouwen in de (overheids)instanties, instituties, professional en wetenschap is niet meer van deze tijd. 

‘Ouders hebben soms hele diverse vragen die specifiek op hun persoonlijke situatie ingaan. Dan is het nog belangrijker om ruimte te hebben en te maken voor een open gesprek’. (Astrid Nielen, voorzitter AJN Jeugdartsen Nederland)