Home > Agenda > Overig > Complexe omgangsrelaties na echtscheiding
01 november, 2022
van: 9.45 tot: 16.45
Congres- en vergadercentrum Domstad, Utrecht

Doe mee:


[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Scheiding is een impactvolle gebeurtenis voor alle betrokkenen. Zeker als het scheidende stel kinderen heeft, is de noodzaak tot ‘goed scheiden’ groot. Tegelijkertijd kan het hebben van kinderen de relatiebreuk compliceren. De partnerrelatie eindigt, maar de ex-partners blijven verbonden in ouderschap. Wat als de ouders daarin botsen en er steeds weer conflicten ontstaan tussen de ex-partners? Als
hulpverlener werk je hard om de scheidende stellen te verbinden als partners in ouderschap. Vaak blijkt dit een lastige opgave en kun je je, als hulpverlener, net zo machteloos voelen als het scheidende stel.

In een scheiding zijn er vaak vooral verliezers. Juist dit verlies maakt de kans op conflicten groot. Koste wat het kost willen ouders voorkomen dat hun kinderen nog meer pijn lijden dan de scheiding hen al brengt. Ze willen de ‘perfecte’ ouder zijn en verwachten dat ook van de ex-partner. Maar net zoals dit in de relatie al onmogelijk was, zal dit na het uit elkaar gaan zeker niet gaan lukken. Met alle gevolgen van dien.

De implicaties kunnen enorm zijn. De hechtingsrelaties komen onder druk te staan, soms zelfs zo erg dat een kind niet anders kan dan zich onthechten van een van de ouders. Om het kind rust te geven, trekt een ouder zich vaak terug uit de strijd of het contact. Maar is dat wel zo behulpzaam? Wat betekent het voor een kind? Voor kinderen en ouders zijn dit traumatische gebeurtenissen die langdurige en ernstige gevolgen kunnen hebben.

Deze dag staan we uitgebreid stil, met ervaren deskundigen, bij diverse aspecten die kunnen bijdragen aan complexe omgangsrelaties na echtscheiding en de impact hiervan voor (ex)-partners en hun kinderen. Ook krijg je concrete handvatten wat je kunt doen om te voorkomen dat ze in deze situatie belanden.

Accreditatie ABSG is aangevraagd

Meer informatie en aanmelden: Scem