Gewoon fietsen is de basis voor fit en gezond leven

AJN Jeugdartsen

Je ziet ze steeds vaker: fatbikes. De Beweegalliantie, waar de AJN bij is aangesloten, doet een krachtig pleidooi voor de minimumleeftijd van 16 jaar voor deze fiets.

Morgen staat het commissiedebat verkeersveiligheid gepland. Waar het in de discussie rondom de fatbike met name over overlast en verkeersongelukken gaat, worden de negatieve gezondheidsgevolgen van de enorme toename van e-bikes (en dus ook de fatbike) onder kinderen en jongeren niet meegewogen.

De beweegalliantie publiceerde een opiniestuk in het AD.

“Jongeren halen van oudsher een groot deel van hun dagelijkse lichaamsbeweging uit fietsen naar school. Op dat vlak zien we een alarmerende trend. Tussen 2019 en 2022 zijn jongeren van 12 tot 17 jaar 50 minuten per week minder gaan fietsen. Ze fietsen nog even vaak naar school, maar het totale aantal beweegminuten is drastisch gedaald. Dit is te verklaren door de explosieve toename van e-bikegebruik onder jongeren in de laatste jaren. Nog geen 40 procent van deze groep haalt überhaupt de minimale beweegrichtlijnen. Dit is het laagste percentage van alle leeftijdsgroepen.

De basis voor een beweegrijk en gezond leven wordt daarmee nog brozer dan deze al was. We maken ons immers al jaren zorgen om de enorme toename van welvaartsziekten en de bijbehorende kosten. Recent kwamen daar berichten van het RIVM bij over een toekomst met een verontrustende toename van overgewicht, vooral onder jongeren. In dat licht is de opmars van de e-bike onder jongeren een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid.”

“Als alle jongeren dagelijks op een gewone fiets naar school gaan, draagt dat enorm bij aan een fit en vitaal leven. En het is nog veiliger ook.”