AJN-dag 18/11/22: ‘Klimaatcrisis is een gezondheidscrisis’

De inschrijving voor de AJN-dag op 18 november 2022, met als thema: De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis is geopend. KLIK HIER voor de uitnodiging en het volledige programma.

Hybride bijeenkomst (Jaarbeurs Utrecht of online): Start van de dag 10:00 en we sluiten om 16:45 af.

 

Hieronder ook een beschrijving van het (iets aangepaste) programma van het inhoudelijk deel:

De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis

Planetary Health en de rol van de jeugdarts. Nora van Gaal Aios Medische Milieukunde is kartrekker van de werkgroep Planetary Health van de aios vereniging De jonge arts M+G. Zij zal ons vertellen wat Planetaire gezondheid is en wat de leidraad voor artsen hierin kan betekenen.

Leefomgeving en de kleintjes. De leefomgeving beïnvloedt de gezondheid van kinderen: onderzoek naar luchtkwaliteit, geluid en groen. Moniek Zuurbier, Senior Adviseur Gezonde Leefomgeving (GGD Gelderland Midden). Welke effect heeft een groene omgeving op de ontwikkeling van kleine kinderen? En wat doen luchtverontreiniging of wegverkeersgeluid? Zuurbier heeft hier, binnen een project waarin meerdere GGD-en samenwerken, onderzoek naar gedaan en zal ons hier meer over vertellen.

Duurzaamheid en klimaatverandering in de geneeskundeopleiding. Jopke Janmaat van studentencollectief de CO2 assistent neemt ons mee in het doel om duurzaamheid en klimaatverandering in de geneeskundeopleiding te implementeren.

Milieu-onrust in de spreekkamer. Rinske Keuken, arts M+G medische milieukunde en Chantal Khodabaks zien meer samenwerkingsmogelijkheden voor de medische milieukunde met de JGZ. Rinske heeft jarenlange ervaring met onrust rondom het Tata Steel-terrein. Dat dit ook terug kan komen in de spreekkamer weet Chantal Khodabaks. Maar kan de fysieke omgeving waarin kinderen in het algemeen opgroeien ook niet vaker aan bod komen in de spreekkamer? 

Duurzaamheid in de spreekkamer. Leendert-jan Doornbos is oud gipsverbandmeester van het HagaZiekenhuis en nu hoofd van het innovatielab. Hij heeft ruime ervaring in het opzetten van greenteams. Hij gaat bij ons een zaadje planten hoe wij op de eigen werkplek met duurzaamheid aan de slag kunnen.

Caroline Schouten, jeugdarts KNMG en lid van het AJN-bestuur, leidt ons als dagvoorzitter door deze hybride-georganiseerde dag.