Jeugdarts en arts M+G Anne-Marie Keuning illustreert de rol van de jeugdarts als richtinggever. Als pleitbezorger voor kwetsbare groepen in de samenleving zet de jeugdarts zich in om gezondheidsverschillen in de maatschappij te verkleinen. Dit doet zij door signalen uit de praktijk voor het voetlicht te brengen, en richting te geven aan de acties om gezondheidsverschillen te verkleinen.
‘It takes a healthy village to raise a healthy child’
Als arts M+G richt Anne-Marie zich, onder andere vanuit de healthy village beweging, op het vergroten van gezondheidsvaardigheden en het verkleinen van gezondheidsverschillen in de maatschappij.
Pharos (1) beschrijft in 2022 zes actiepunten om de kloof te dichten. Een hiervan is: richt je niet alleen op gezondheid, maar ook op leefomstandigheden. En dat is precies waar de healthy village beweging voor pleit. “Een gezonde leefomgeving zou voor iedereen makkelijk toegankelijk moeten zijn, maar helaas is dit nu niet het geval.”
Anne-Marie: “Om dit te bewerkstelligen pleit ik ervoor dat we ons als jeugdgezondheidszorg ook buiten de spreekkamer bewegen en ons uitspreken over signalen die we (onder andere in de spreekkamer) verzamelen. Deze signalen duiden en delen we met ketenpartners, zoals de gemeente, waarbij we advies geven over bijvoorbeeld het inrichten van de leefomgeving.”
Zorg op maat
Bij de GGD regio Utrecht draagt Anne-Marie hieraan bij door richting te geven aan, onder andere, het werken volgens het landelijk professioneel kader (LPK). Het LPK staat voor het bieden van zorg op maat; aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. “Dat betekent; meer doen voor jeugdigen/ouders die het nodig hebben en minder (of anders; bijvoorbeeld digitaal, korter, bij andere professional) doen wanneer het goed gaat. Ongelijk investeren voor het bevorderen van gelijke kansen. Het LPK pleit voor een JGZ die plaatsvindt in de leer- en leefomgeving van jeugdigen en hun ouders. De samenwerking met ketenpartners intern (zoals bijvoorbeeld onderzoekers, gezondheidsbevorderaars) en extern (zoals bijvoorbeeld kinderopvang en scholen) is hierbij een essentiële voorwaarde om tot een impactvolle preventie te komen.”
“Laten we samen bouwen aan gelijke kansen op een gezonde toekomst voor onze jeugd!”