De toename van de incidentie van mazelen en kinkhoest in combinatie met de dalende vaccinatiegraad baart ons jeugdartsen veel zorgen. Daarom zetten we ons in om nog meer het open gesprek aan te gaan met ouders en/of jeugdigen en de gevolgen van deze ontwikkelingen te bespreken. Dit doen we in de spreekkamer en daarbuiten. Als landelijk bestuur van de AJN blijven we berichtgeving rondom mazelen en kinkhoest volgen en zullen actief inspelen op actuele ontwikkelingen.
Afstemming met het RIVM
We zijn in nauw contact met het RIVM over mogelijk aangepaste advisering. Vooralsnog wordt de uitbraak van mazelen gezien als een “cluster” en daarmee blijft het advies conform de uitvoeringsrichtlijn RVP. De eerste BMR-vaccinatie wordt dus aangeboden met 14 maanden en de eerste DKTP-vaccinatie op de leeftijd van 3 maanden. (zie ook: vaccinatieschema). Tevens wordt er geadviseerd dat zwangeren de maternale kinkhoestvaccinatie halen. Mochten er andere adviezen komen dan zullen we dit zo spoedig mogelijk communiceren.
Media-aandacht
In de media is er veel aandacht voor de mazelen en kinkhoest. Afgelopen weken kwamen hierbij regelmatig jeugdartsen en kinderartsen in de media. We stimuleren om dit te doen, als jeugdartsen kunnen we helpen om informatie over infectieziekten en vaccineren te verduidelijken.
Geen dwang of drang
Het onderwerp om ongevaccineerde kinderen te weren op het KDV of het verplicht stellen van vaccinaties kwam de laatste tijd weer ter sprake in de media. Als AJN denken we dat het verplicht stellen van vaccineren contraproductief werkt: ‘Meer weerstand van ouders, meer wantrouwen tegen de overheid en toename van polarisatie in de maatschappij.’
Ouders worden door de vele berichten en uitingen over vaccinaties, die al dan niet op feiten zijn gebaseerd, beïnvloedt. Sommige ouders besluiten dat niet vaccineren beter zou zijn dan wel vaccineren, of zij stellen hun keuze uit. Wij gaan ervan uit dat alle ouders hierbij het beste willen voor hun kinderen. Als jeugdartsen kunnen we open in gesprek gaan met ouders over vaccineren en infectieziekten en een rol spelen in de keuze om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen infectieziekten.
Jeugdartsen in de media
Zie hieronder diverse media-uitingen waarbij jeugdartsen de afgelopen weken in de media waren over dit onderwerp:
- AJN voorzitter Petra de Jong was te zien bij EenVandaag over de dalende vaccinatiegraad
- Petra de Jong was ook te horen bij Spraakmakers op radio 1, waar werd gesproken over de stelling: ‘Er moet nu een vaccinatieplicht komen in de kinderopvang’.
- In het AD werd Caroline Schouten geïnterviewd over het risico op uitbraken in Nederland en over zorgen en vragen van ouders n.a.v. de mazelenuitbraak in Eindhoven.
- Caroline Schouten kwam ook aan het woord in het NRC “Dé ‘antivaxer’ bestaat niet“
- In het artikel Help, het vaccineren is stuk! wordt Caroline Schouten geciteerd en vertelt Astrid Nielen hoe in Amsterdam wijkgericht wordt gewerkt.
- Caroline Schouten was ze te zien bij Editie NL. “Een uitbraak in Nederland is onvermijdelijk”
- Kelli Tiggelman beantwoordde live vragen van lezers op AD.nl over immuniteit en vaccinaties.
- Conny Slijkerman was te zien in het 8 uur journaal. “Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook om anderen te beschermen”
- Esther Kuipers vertelde in het 8 uur journaal over de lage vaccinatiegraad in Den Haag.