Praktijkkaart: Zorg voor kinderen in de asielopvang

AJN Jeugdartsen

AJN Jeugdartsen Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid (V&VN) presenteren de praktijkkaart ‘Zorg voor kinderen in de asielopvang’ voor de jeugdgezondheidszorg & kindergeneeskunde. De praktijkkaart helpt om de samenwerking voor kinderen in een opvangsituatie te bevorderen. 

Kwaliteit en continuïteit van zorg

Sterke samenwerking tussen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en kindergeneeskunde draagt bij aan de kwaliteit en continuïteit van zorg aan kinderen in de asielopvang. Dit is nodig, want vluchtelingenkinderen hebben extra gezond gezondheidsrisico’s. Daarnaast vormen taal, gezondheidsvaardigheden en kennis van het gezondheidszorgsysteem een barrière. Ook spelen specifieke situaties voor vluchtelingen, zoals het wonen in een asielopvang en verplaatsingen naar een andere opvanglocatie.

Jeugdgezondheidszorg

JGZ is (gratis) publieke gezondheidszorg en richt zich op het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen van 0-18 jaar. Binnen een JGZ-team werken jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen en (dokters)assistenten. JGZ voor kinderen in de asielopvang wordt aangeboden op de asielopvanglocatie (asielzoekerscentrum of (crisis)noodopvang) of dichtbij in een Centrum van Jeugd en Gezin. Het JGZ-team werkt nauw samen met diverse partners.

De JGZ heeft alle kinderen in de asielopvang in beeld, volgt de gezondheid en ontwikkeling en geeft advies en voorlichting. Na aankomst in Nederland wordt een verpleegkundige intake gedaan, de streeftermijn is 6 weken na aankomst in Nederland. Deze wordt gevolgd door een medisch onderzoek en het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden. Daarna volgen regulaiere contacten en/of contacten op indicatie.

Verwijzen

Waar nodig verwijst de jeugdarts en/of verpleegkundig specialist naar de kinderarts. De verwijzer informeert het kind en/of ouder/voogd over reden van verwijzing en wat deze kan verwachten, bijvoorbeeld een uitnodigingsbrief van het ziekenhuis.  In de verwijsbrief noemt de verwijzer specifieke informatie, zoals of een tolk noodzakelijk is en zo ja, voor welke taal, het COA-zorgnummer kind en eventueel advies voor een dubbele consulttijd.

Kindergeneeskunde

Na verwijzing ontvangt de JGZ een verslag van de kinderarts. Ook kan intercollegiaal overleg plaatsvinden, bijvoorbeeld bij opvoedkundige, psychosociale en ontwikkelingsproblematiek, zindelijkheids- en slaapproblemen, groei/overgewicht en schoolverzuim.

Daarnaast informeert de kinderarts de JGZ als een kind niet op het consult verschijnt, een kind “kwijtraakt” door bijv. verhuizingen, of er zorgen zijn over de thuissituatie en/of vermoedens van kindermishandeling.

Praktijkkaart

In de praktijkkaart staat alle benodigde informatie voor een goede samenwerking op een rij. Tevens kunnen contactgegevens worden toegevoegd.

Zo gebruik je de praktijkkaart:

  • Download de praktijkkaart, of de drukversie om te printen.
  • Vul de lokale contactgegevens in
  • Deel de praktijkkaart met elkaar en binnen je eigen team

Op naar een goede lokale samenwerking tussen de jeugdgezondheidszorg en de kindergeneeskunde in de zorg voor asielkinderen!