Oekraïense vluchtelingen
Op 24 februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen en begon de oorlog die nog altijd voortduurt. Hierdoor kwam een grote vluchtelingengroep opgang vanuit Oekraïne naar Europa, waaronder Nederland. Hun vooruitzichten op een snelle terugkeer zijn onzeker door aanhoudend geweld, gevechten, onveiligheid en verwoesting in hun woonplaatsen.
Mensen uit Oekraïne verblijven visumvrij in Nederland. Hierdoor vallen ze voor opvang en begeleiding onder de gemeente en niet onder de zorg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Handige hulpmiddelen voor professionals
- Handreiking Intake jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor statushouderskinderen
- Oplegger handreiking intake JGZ voor Oekraïense vluchtelingkinderen
- JGZ intake formulier Oekraïens/Nederlands
- 220407 Beschrijving JGZ Oekraïne – voor professionals
- Informatie over Regeling medische zorg ontheemden uit Oekraïne
- Thema pagina GGD GHOR
- RIVM Richtlijnen Oekraïne
- PHAROS zorg Oekraïense kinderen
- Tolken voor de JGZ
- Praatplaat
- Aantal vluchtelingen in Nederland Rijksoverheid
- LOWAN onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen
- Motivatie en verzuim Oekraïense leerlingen
Handige hulpmiddelen voor Oekraïense ouders
- Folder geboortezorg Oekraïens-Nederlands
- Voorlichtings video ‘Hoe werkt de zorg in Nederland’ Oekraïens
- Beschrijving JGZ – voor Oekraïense ouders Nederlandse versie
- Beschrijving JGZ in Oekraïens – voor ouders. Oekraïense versie
Vragen of opmerkingen?
Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met het secretariaat of de werkgroep vluchtelingen.
oud oud
De Handreiking Intake jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor statushouderskinderen uit 2017 is een aanvulling op de reguliere werkwijze, kennis en vaardigheden van de JGZ-professional. De handreiking biedt goede ondersteuning aan JGZ-professionals die te maken hebben met de zorg voor de huidige vluchtelingenstroom. Mensen uit Oekraïne kunnen voorlopig visumvrij verblijven en vallen voor opvang en begeleiding onder de gemeente. Zij kunnen echter ook asiel aanvragen en vallen dan onder de zorg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Nederland verwacht binnenkort ook vluchtelingen uit Rusland, zij moeten wel asiel aanvragen.
Medio maart heeft de werkgroep Vluchtelingen van de AJN samen met V&VN jeugd Maatschappij en Gezondheid een oplegger gemaakt van de bovengenoemde handreiking met betrekking tot de Oekraïense situatie die je als JGZ professional kan gebruiken.
Deze oplegger geeft ook voor collega professionals en organisaties een beeld van welke zaken de JGZ kan betekenen voor deze gezinnen en hoe we elkaar hier kunnen vinden en ondersteunen.
- Nieuwe versie (2) van de 14042022 V2.2-Oplegger-Handreiking-Intake-JGZ-Statushouderskinderen
JGZ intake formulier: Begin april is hard gewerkt aan een Oekraïense/Nederlandse vragenlijst ter ondersteuning van de intake JGZ bij de Oekraïense gezinnen. De manier en inhoud is beoordeeld en aangepast door een Oekraïense moeder c.q. professional. De vragenlijst kan vooraf aan de ouders/jongeren verstrekt worden en dient vergezeld te gaan van een informatiefolder over de JGZ. In Oekraïne zijn zij niet bekend met onze vorm van publieke gezondheid voor jeugd.
- JGZ intake formulier – intake JGZ
Informatie folder JGZ
Naar aanleiding van diverse verzoeken zijn er een tweetal documenten gemaakt waarin kort wordt beschreven wat de JGZ doet en kan doen voor Oekraïense gezinnen en kinderen. Een document is gericht op Professionals (hulpverleners bij opvang, huisartsen, kinderartsen en anderen) en het andere document is gericht aan ouders. Dit laatste document is beschikbaar in het Nederlands en in het Oekraïens.
220407 Beschrijving JGZ Oekraïne – voor professionals
220407 Beschrijving JGZ Oekraïne – voor ouders NLse versie
220420 Beschrijving JGZ in Oekraïens – voor ouders. Oekraïense versie
Overige informatie
30 Maart is er een online informatie uitwisseling uur geweest, georganiseerd door de vakgroep jeugd van de V&VN en de AJN. Het document ‘oplegger handreiking intake JGZ statushouderskinderen’ is hier kort besproken en vragen en ervaringen zijn uitgewisseld. Aan de hand van deze sessie en aanvullende informatie wordt de oplegger ge-update. Hieronder nog enkele nuttige links die werden gedeeld.
Vragen of opmerkingen?
Neem dan contact op met het secretariaat of de werkgroep vluchtelingen
- GGD GHOR
- RIVM
- PHAROS
- Tolken
- Praatplaat
- Aantal vluchtelingen in Nederland in cijfers
- Onderwijs aan Oekraïense vluchtelingen – LOWAN
- WHO Immunization Data portal
Vergoeding zorgkosten
Oekraïense vluchtelingen krijgen een speciale status waarmee ze voorlopig in Nederland kunnen blijven. Hiermee hebben zij ook recht op zorg, inclusief jeugdgezondheidszorg. Vanaf 1 juli 2022 is er een regeling in het kader van de verzekering voor Oekraine (RMO vanuit DSW), en het is net als bij de asielzoekers is dit een speciale verzekering (Informatie voor zorgverleners over Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) | Publicatie | Rijksoverheid.nl).
Tolken en vergoeding
Er is een regeling voor het vergoeden van tolken door de overheid voor Oekraïne, Global talk voor huisartsen en Liveworks voor overig zorgverleners was. Voor instructie zie Werkwijze Overige Basiszorg Oekraïense Ontheemden. Daarnaast is er ook een beslisboom kwaliteitsnorm tolken gebruik Beslisboom Kwaliteitsnorm tolkgebruik bij anderstaligen in de zorg.
Geboortezorg voor zwangere
Vanuit het College Perinatale Zorg (CPZ) is er een folder gemaakt in het Nederlands en Oekraïens over zwangerschaps en geboortezorg in Nederland. Folder geboortezorg Oekraïens – Nederlands CPZ 14 juni 2022
Gezondheidsrisico’s, infosheet Pharos
Feiten en cijfers over Oekraïense vluchtelingen, de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en informatie over vaccinaties, tolken en meer, vind je in deze Infosheet van Pharos
Nederlands zorgsysteem uitleg algemeen
Tot slot zijn er filmpjes van de VRR die uitleg geven over het zorgsysteem in Nederland in het Oekraïens Voorlichtingsvideo’s in het Oekraïens ‘Hoe werkt de zorg in Nederland’ – Nieuwsbrief #4 (email-provider.nl)