Home > Nieuws > Nieuws AJN > Zicht op buiten! Professionals aan zet!

Buiten spelen moet, dat doet je ogen (en gezondheid) goed!

In dit digitale tijdperk brengen kinderen veel tijd door achter een beeldscherm. Inmiddels is gebleken dat langdurig beeldschermgebruik leidt tot diverse gezondheidsproblemen waaronder de toename van bijziendheid. Het is niet voor niets dat het Oogfonds twee jaar geleden een campagne heeft gelanceerd in de vorm van het project ‘Buiten spelen moet, het doet je ogen goed!’

Ter kennisgeving: bijeenkomst 8 juni
Bij het NCJ (Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), vindt 8 juni een multidisciplinaire bijeenkomst plaats: ‘Zicht op buiten’. Het doel hiervan is om op een creatieve en interactieve wijze kansen te vinden hoe we kinderen en jongeren kunnen stimuleren vaker buiten te spelen / te zijn. Immers, buitenspelen heeft positieve gevolgen niet alleen voor de ogen maar voor de algehele gezondheid.

Tijdens de bijeenkomst van 8 juni zullen wetenschappers, beroepsverenigingen maar ook kennisinstituten met elkaar brainstormen onder leiding van een ervaren ‘facilitator’. Het beoogde resultaat voor dit jaar is de aftrap van een ‘beweging’ voor bewustwording en hoe slechtziendheid te voorkomen. een tweede beoogd resultaat is een factsheet ‘langdurige beeldschermgebruik’, gedragen door diverse beroepsverenigingen. De bijeenkomst zal de eerste aanzet hiervoor zijn.

Een tocht van 1000 mijl moet beginnen met een eerste stap (Lao Tse) en we zijn bijzonder verheugd om te melden dat het Oogfonds heeft besloten om de bijeenkomst te financieren.

De eerste stap is gezet!

Namens alle betrokkenen,
Vasanthi Iyer, arts M&G en AJN-ambassadeur VisusInzicht
Noor Landsmeer, kinderarts sociale pediatrie, NVK voorzitter commissie Pleitbezorging