Home > Nieuws > Nieuws vak > Urban sports brengen kinderen uit achterstandswijken in Eindhoven in beweging

Veel kinderen spelen meer met hun smartphone of tablet dan met hun vriendjes buiten. Daardoor bewegen ze veel te weinig. In Eindhoven zorgde het gericht aanbieden van urban sports ervoor dat kinderen uit achterstandswijken meer gingen bewegen.

Van skateboarden en freerunning tot BMX’en en breakdancen: urban sports zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Ook blijkt het een goede manier om kinderen uit achterstandswijken meer te laten bewegen. Het voordeel van urban sports is het vrijblijvende karakter: je kan het altijd en overal doen.

Gemakkelijk bereikbaar

Area 51 en Emoves focusten de afgelopen jaren op het aanbieden van urbansportsactiviteiten aan Eindhovense kinderen uit achterstandswijken. ‘De beste en meest efficiënte manier om deze groep te bereiken was via mensen en organisaties die de wijk goed kennen, zoals jongerenwerkers en scholen. Vervolgens probeerden we de kinderen via een laagdrempelig aanbod  te enthousiasmeren’, legt Pim van den Bos van Area 51 uit. Dat aanbod bestond bijvoorbeeld uit losse clinics in freerunning, breakdancing en BMX’en op plekken in de wijk die kinderen gemakkelijk te voet konden bereiken.

Bewegen moet leuk zijn

Via scholen zijn in totaal 6.000 kinderen benaderd, van wie er bijna 1.800 meededen aan een activiteit. ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat de kinderen het bewegen zó leuk gaan vinden dat ze het veel vaker willen doen. Vaak is er ook een hele community omheen waardoor ze andere kinderen met dezelfde passie leren kennen. Dat maakt het nóg leuker. ’

Bron: ZonMw