Home > Nieuws > Nieuws vak > Taskforce Rookvrije Start: Gratis folders + zorgpad ‘Rookvrij opgroeien’

De Taskforce Rookvrije Start heeft het digitaal Zorgpad Rookvrije Start uitgebreid met een zorgpad ‘Rookvrij opgroeien’, specifiek voor JGZ-professionals. Dit aanklikbare zorgpad toont de route die ouders doorlopen als ze (na de zwangerschap) roken of gestopt zijn, of als er andere mensen in de omgeving van het kind roken. Per stap in het zorgpad leggen we uit hoe je deze stap als JGZ- professional uitvoert. Welke vragen stel je om het rookprofiel in kaart te brengen? Wat bespreek je om terugval te voorkomen? Hoe en naar wie verwijs je ouders door? Dit en meer vind je in het zorgpad ‘Rookvrij opgroeien’.

Handreiking voor stoppen-met-roken beleid

Hoe agendeer ik rookvrij opgroeien binnen mijn organisatie? Hoe regel ik scholing en materialen voor mijn collega’s en hoe implementeer ik de telefonische coaching Rookvrije Ouders? Dat lees je in de nieuwe JGZ-handreiking ‘Aan de slag met stoppen-met-roken beleid’. Deze handreiking is onderdeel van het digitaal Zorgpad Rookvrije Start en vind je rechtsboven in het menu onder de knop ‘Beleid JGZ’. Je vindt er ook praktische voorbeelden, zoals social media-berichtjes voor ouders.

Gratis scholing en materialen

Om rookvrij opgroeien binnen de JGZ een boost te geven, bieden we alle JGZ-professionals dit najaar gratis scholing en materialen aan. Ook zijn de publieksfolders Rookvrij Opgroeien momenteel gratis te bestellen. In de nieuwe JGZ-handreiking vind je hierover meer informatie.