Home > Nieuws > Nieuws vak > Steunouder: laagdrempelig steuntje in de rug

Laagdrempelige steun voor ouders: Soms zie je ouders worstelen om alle ballen in de lucht te houden. Je maakt je zorgen of ze het gaan redden. Was er maar een buur of tante die af en toe kon bijspringen en zo wat ‘lucht en licht’ brengen voor ouder en kind. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Wellicht kan ‘Steunouder’ dan uitkomst bieden.

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Ongeloof
‘We willen het gewone leven van kinderen en ouders versterken én voorkomen dat problemen verergeren. Ondanks dat het bij steunouders om niet-geïndiceerde laagdrempelige steun gaat, merken we dat ouders toch een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een buurtbewoner dit ‘zomaar’ voor jou wil doen of hoe zo’n match tot stand komt. Aan de andere kant melden zich spontaan vrijwilligers met ruimte in hun hart, huis en leven die juist graag iets voor een kind en zijn ouder willen betekenen. Bij de matches die ontstaan zijn we keer op keer geraakt door de ontroerende verhalen en de opluchting die ouders ervaren “dat een ander jou inderdaad wil helpen”, vertelt Maria Wassink die directeur is van Steunouder Nederland.

Soort tante
Zoals bij Rosa (niet haar echte naam); ‘Toen mijn kinderen voor het eerst naar Luce ging was dat dubbel. Ze genieten echt enorm van die bezoekjes en alle aandacht die ze krijgen. En dat gun ik ze natuurlijk. Maar ik dacht ook “straks willen ze liever daar wonen”. Ik vroeg me af waarom Luce dat voor mij wilde doen en of ik het misschien niet goed genoeg deed? Het is wennen hoor, als je gewend bent altijd alles in je eentje te moeten doen. Maar het is eigenlijk een soort tante voor de kinderen en dat is geweldig, want al onze eigen familie woont in het buitenland.’

Professionele begeleiding
Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject met een training boordevol tips en handvatten. Gedurende het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Samenwerken
‘Met preventieve hulp kunnen we aantoonbaar indicaties voor een kinderdagcentrum (of voor een zorgboerderij of een pleeggezin) voorkomen. Daarom werken we graag samen met de eerstelijnszorg, omdat we allebei preventief werken. Het is een kwestie van anders kijken naar casuïstiek: hoe kunnen we steun en hulp zo inzetten zodat alle betrokkenen profijt hebben, zowel kwalitatief als kwantitatief? Het gaat om samen uitvinden hoe de krachten effectief gebundeld kunnen worden’, aldus Maria Wassink.

Zou je een gezin willen aanmelden, wil je folders neerleggen in jullie wachtkamer of ben je nieuwsgierig of Steunouder ook beschikbaar is in jouw gemeente? Kijk op www.steunouder.nl/waar of stuur een mailtje naar info@steunouder.nl, dan houden we je op de hoogte als we bij jou in de buurt starten.