Home > Nieuws > Nieuws vak > Rijksvaccinatieprogramma: in 2020 forse daling van meldingen ziektegevallen

In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVPRijksvaccinatieprogramma), vergeleken met 2019. Heel waarschijnlijk heeft dit te maken met de coronamaatregelen, zoals afstand houden, handen wassen en minder reizen.

Minder zieken dan in 2019

Vooral voor kinkhoest, bof, pneumokokkenziekte en mazelen daalde het aantal meldingen. Voor kinkhoest zelfs met 85 procent. Voor mazelen waren er vorig jaar maar 2 meldingen terwijl er een jaar eerder 84 meldingen waren.

Het aantal meldingen van chronische hepatitis B daalde met ongeveer een derde vergeleken met 2019. Dit is waarschijnlijk geen echte daling. Door de coronapandemie zijn mensen minder vaak naar een dokter gegaan. Hierdoor is er minder getest op onder andere hepatitis B.

De enige uitzondering op de gedaalde hoeveelheid meldingen was Haemophilus influenzae type b (Hib). Dit is een bacterie die bij vrijwel alle mensen wel eens in de neusholte zit. In 2020 steeg het aantal meldingen naar 68 terwijl er in 2019 maar 39 meldingen waren. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt wat hiervan de oorzaak kan zijn.

Verder waren er in 2020 opnieuw geen meldingen van rodehond en polio. Er waren wel 3 patiënten met difterie en 2 met tetanus. Ook het aantal meldingen van meningokokkenziekte type W is verder gedaald na de toevoeging van deze vaccinatie aan het RVP in 2018.

Download het rapport en de infographic

Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl