Home > Nieuws > Nieuws vak > Preventieve mondzorg voor de jeugd

Van maandag 20 tot en met zondag 26 maart 2023 vindt de elfde editie van de Week van de Mondhygiënist plaats. Tijdens deze landelijke campagneweek vragen beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en aangesloten mondhygiënisten, aandacht voor preventieve mondzorg bij de jeugd. En dat is hard nodig, want als we niet nu ingrijpen, dreigt de gezondheid van de gebitten van kinderen en jongeren snel achteruit te hollen.

Jonge kinderen

De focus van deze campagneweek ligt op de preventieve mondzorg bij ouders met jonge kinderen (vanaf het eerste tandje), schoolgaande jeugd en jongeren tot 18 jaar. Vanaf het eerste babytandje is het van belang goed te poetsen. Een slecht wisselgebit bij de jeugd op de lagere school kan later tot forse mondproblemen leiden. En bij pubers met een beugel is het schoonhouden van de mond extra belangrijk om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen.

Tandarts

Helaas zien we in de praktijk dat dit niet gebeurt. Volgens een onderzoek van Independer komen zes op de tien peuters niet bij een mondzorgverlener. Ruim de helft (60,6%) van de kinderen van 2 en 3 jaar oud bezoekt geen mondhygiënist of tandarts. Cariës (gaatjes in de tanden) komt zeer veel voor onder jongeren. Dit concludeert het Zorginstituut in het ‘Signalement Mondzorg 2018’. De cijfers zijn verontrustend.  Klik hier voor meer informatie.