Home > Nieuws > Nieuws vak > Podcast; nieuw medium voor de jeugdarts?

Jeugdarts Ulco Schuurmans is ‘verknocht geraakt’ aan de podcast. In dit bericht deelt hij graag zijn kennis. Geinteresseerden kunnen hiermee aan de slag. Meer weten? Zoek Ulco dan op via de AJN-app (leden zoeken leden) of via Mijn AJN, met verdere vragen.

iPod en broadcast = Podcast 
‘Een podcast is een als compact geluidsbestand online aangeboden interview of reportage. Je kunt een podcast gemakkelijk zelf maken, er zijn al snel tal van betrokken volgers. Het is met dit communicatiemedium vrij gemakkelijk om voorlichting te geven, een luister-serie over een bepaald onderwerp te maken, een praatgroep-interview te realiseren en een boeiende vervolgserie neer te zetten. En bij een interessante en/of engagerende podcast is succes verzekerd!

Razend Populair
Podcasts zijn momenteel razend populair. Tot vele honderdduizenden on demand volgers en vaste live) radio-uitzendingen aan toe. Je vindt ze op tal van algemene nieuwswebsites, Facebook, speciale doelsites voor geïnteresseerden en er zijn ook diverse apps voor die helpen om de podcast(s) in jouw smaak te vinden. Apple nam de podcast ook al standaard op in het nieuwe operatingsysteem Catalina. Er zijn zelfs hele congressen over. En sommigen maken er hun broodwinning van.

Podcasts zijn er ook in serievorm. Naast bijvoorbeeld onderwerpen bij sport en in het nieuws ook crime / opsporing verzocht door de politie, achtergrondreportages, gezondheid, politiek, welzijn, nieuwe behandelmethoden, praatgroepen en meer. Een goede podcast engageert de luisteraars tot het volgen van deze en de nog komende uitzendingen.

Ontstaansgeschiedenis
De definitie volgens Wikipedia is:

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand (doorgaans MP3) op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds.

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. En dan hebben we het over 2005 dat de podcast op grotere schaal van start ging. Oud-dj Adam Curry was er anno 2007 in Nederland met een dergelijk type uitzending vroeg bij.

Aanvankelijk groeide het medium podcast als kool. Men sprak zelfs van ‘The podcast is killing the radiostar.’  Echter, na een decennium zakte de belangstelling wat. Doch het podcast-medium bleef bestaan met tal van enthousiaste aanhangers.

Momenteel is er sprake van een ware revival. En dat is niet voor niets want het maken en uitzenden / rondsturen heeft een aantal belangrijke voordelen.

Voordelen podcast
Een podcast heeft geen beeld maar wordt beluisterd. De luisteraar kan tussentijds ook andere dingen doen zoals, werken, sporten, hobbyen koken etc. Geen video maakt de te streamen of verzonden bestanden een stuk compacter! Zelfs bij een matig bereik en geringe bandbreedte goed mogelijk! Ook geen gedoe met cameraschuwe mensen en allerlei video-opstellingen.

Podcasten maakt vrij. Je zit niet vast aan geprogrammeerde (live) uitzendtijden. Een podcast staat op een website of een bepaald platform en de maker bepaalt zelf de frequentie en tijd van plaatsing.

Populaire podcasts worden op grote schaal gevolgd door luisteraars die zelf bepalen waar en op welk tijdstip zij aanhaken. Er zijn regelmatig thematische vervolgseries. Bijvoorbeeld opsporingsprogramma’s, discussies over gezondheid en welzijn of beleidsonderwerpen.

Je kunt gemakkelijk andere (interessante) personen in jouw podcasts betrekken. Niet alleen interviews of vraaggesprekken on the spot maar ook live via de smartphone of Skype in het podcastprogramma halen.

De investeringen zijn relatief laag en de bediening plus handigheid in het maken, zijn een stuk eenvoudiger te leren dan bij videoclips en vloggen.

Techniek postcast
Het gaat om een eigen techniek voor het maken van een audioprogramma waarbij de presentator de interviews, geluidsfragmenten, jingles, intromuziekje en dergelijke mixt tot een compleet goed klinkend luisterbestand. Vervolgens wordt deze kleine (radio-)uitzending gecomprimeerd tot een gemakkelijk te verspreiden audiobestand.

De luisteraars kunnen deze podcast-bestanden dan on demand via internet en bepaalde websites meteen streaming beluisteren of downloaden. Podcasts zijn er onder meer in de ‘smaken’ als nieuwsuitzendingen, sportverslagen, productbesprekingen, opinieblogs, reclame, voorlichting / uitleg / onderwijs, crimeseries, patiëntenvoorlichting, boodschappen van de overheid en als creatieve uiting van muziek en spraakvoordracht.

Bij de hardware gaat het om een goede spraakmicrofoon (met plopkap), een geluidsrecorder (handmodel, smartphone, tablet, notebook) en een montagesoftware voor de afwerking en export naar .MP3 of .WAV.

Hoe te beginnen?
Dat bleek een stuk eenvoudiger dan verwacht. Wie redelijk tot goed kan spreken en storytellen gaat met enige handigheid zo aan de slag.

Start eerst eens met het beluisteren van door anderen gemaakte podcasts. Dat is al heel leerzaam. Vervolgens gewoon doen. Menigeen heeft meer talent dan hij of zij denkt! Podcasts NPO 1

Dan de story: Gaat het om een presentatie of een interview? Van te voren goed uitschrijven wat je precies wil bereiken. Een storyboardje of klein scriptje kan jou daarbij goed helpen.
Hierna komt de opmaak. Daar horen natuurlijk een pakkend (intro-, achtergrond-)muziek, een jingle en geluidseffecten bij.

Opname en studiootje
Voor de opname heb je een recordertje nodig. Een smartphone met recordapp kan dat al. Beter is echter een handmodel audiofieldrecorder met meerdere audiokanalen en opslag op een SD-kaart. Een tablet, iPad of notebook kan dat ook met een sound editor-app of -programma. Kies bij de microfoon voor een speciaal podcast-, interview / spraak- of dasspeldtype.

Lekker luxe, ook niet duur en prima klinkend werkt een hardware podcaststudio. Een model zoals de RodeCaster Pro voorziet in de input van vier microfoons (hoogwaardige voorversterking), de computer, smartphone en Skype. Elk input is voorzien van een schuifregelaar voor het volume. Nog mooier is de aanwezigheid van een verlicht gekleurd drukknoppen-paneel met onder elke kleurknop een (ook zelf in te laden), muziekje, jingle of geluidseffect.

Die stemmige muziekjes haal je uit audiobibliotheken op internet maar je kunt ze ook zelf met componeersoftware en loops aanmaken. Ook dat is een stuk eenvoudiger dan gedacht.

Direct of montage
Na wat verworven handigheid en opgedane ervaring kan je met een mobiele Podcaststudio al direct een goed klinkende Podcast aanmaken. Zelfs meteen (streaming) uitzenden.

Is er nabewerking nodig dan zet je het geluidsbestand op de tablet, notebook of PC en gaat aan het oppoetsen met een software soundeditor. Bijvoorbeeld het gratis Audacity. Je knipt en plakt de Podcast op maat en verhaalvolgorde, past het volume waar nodig aan, haalt de fouten, versprekingen en stoorgeluiden er uit, voegt jingles en geluidseffecten toe.

Rest nog de export naar een MP3 of WAV-audiobestand. Voor de montage heb je audio-editor- software (Bijvoorbeeld Audacity) en computer of tablet nodig.

Uploaden
Tot slot het uploaden naar een gebruikerswebsite. Welke aanbieder voor jou de beste podcast-host is hangt van het beoogde luisterpubliek af. Gewoon eens rondkijken en informeren.

Bekende hosts voor online podcasts zijn SoundCloud, Lybsyn, Blubrry, iTunes, Spotify, Google Podcasts en Podbean. Natuurlijk kan je ook Facebook inzetten of zelf gaan hosten vanaf een eigen (media-)server. Geen Dropbox of GoogleDrive gebruiken. Dat werkt niet goed!

De podcast biedt aantrekkelijke en eenvoudig uit te voeren vorm van gezondheidscommunicatie. De kosten zijn relatief laag, de acceptatiegraad en het aantal geëngageerde volgers liggen hoog, het medium valt snel en eenvoudig te maken en kent tal van toepassingsgebieden. Gewoon eens uit proberen!’

Ulco Schuurmans