Home > Nieuws > Nieuws vak > Nieuwe JGZ Richtlijnmodule: Beeldbellen in de jeugdgezondheidszorg

Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruikmaken van de nieuwe JGZ Richtlijnmodule Beeldbellen in de jeugdgezondheidszorg. De richtlijnmodule geeft achtergrondinformatie, tips en adviezen voor beeldbellen in de JGZ. Bij deze module hoort een praktijkkaart met een overzicht van praktische tips en aandachtspunten voor JGZ-professionals rond een contact via beeldbellen.

In de JGZ wordt al langer gebruikgemaakt van zorg op afstand, als aanvulling op en vervanging van een deel van de face-to-face momenten van contact. Zorg op afstand biedt JGZ-professionals een extra mogelijkheid om contact op maat te hebben met ouders en jeugdigen. Het sluit bovendien aan bij de belevingswereld en behoeftes van veel ouders en jeugdigen.

Een van de bijproducten van het project zijn aanvullingen in de JGZ richtlijn Taalontwikkeling. Er worden tips en adviezen gegeven hoe beeldbellen kan worden toegepast in het kader van volgen van taalontwikkeling.

Implementatie

De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA. Zij zijn ook eigenaar van alle JGZ Richtlijnen. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland. Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn.

Werksessie

Op 28 september 2023 organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en professionals met affiniteit met het thema. Tijdens de werksessie wordt een presentatie gegeven over de inhoud van de richtlijnmodule en zullen implementatie vraagstukken rondom deze richtlijn aan de orde komen in een gezamenlijke discussie. Aanmelden voor deze sessie kan hier.