Home > Nieuws > Nieuws AJN > Janine Benjamins wint Flora van Laar-prijs 2021!

Janine Benjamins, arts Maatschappij en Gezondheid, is de winnares van de Flora van Laar-prijs 2021*. Vandaag, vrijdag 19 november is dit wereldkundig gemaakt tijdens de (online) wetenschappelijke AJN-dag, voor leden van AJN Jeugdartsen Nederland in de Jaarbeurs Utrecht.     

Stem ouders en jongeren
Janine Benjamins werkt als beleidsadviseur bij Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de Centra Jeugd en Gezin Noord-Veluwe. Ze doet sinds februari 2019 promotieonderzoek bij de WUR. Haar onderzoek richt zich op de effecten van transparantie en gezamenlijke dossiervoering; op de regie die ouders en jongeren ervaren en op de samenwerking met andere zorgverlenende organisaties.
Benjamins onderzoek is zeer relevant voor de jeugdgezondheid en natuurlijk vooral voor de cliënten; de kinderen en hun ouders. Daarnaast betreft het bovendien actueel onderzoek en richt het zich ook sterk op toepasbaarheid binnen de JGZ!

Janine motiveert andere professionals in de JGZ om haar pad te volgen en ook wetenschappelijk bij te dragen aan steeds betere zorg voor jeugd.

AJN Jeugdartsen Nederland feliciteert Janine Benjamins van harte! De jury adviseert Benjamins om deze prijs als een aanmoediging te beschouwen en haar werk voort te zetten richting PhD. 

*Achtergrond Flora van Laar-prijs
De Stichting Flora van Laar Fonds stimuleert jong talent en vernieuwend onderzoek voor de jeugdgezondheidszorg. Daartoe reikt zij elke twee jaar een prijs uit (een beeldje en geldbedrag van 750,-), waaraan de naam van Flora van Laar is verbonden.

Flora van Laar (1925-2001) was jarenlang cursusleider jeugdgezondheidszorg in Leiden, eerst bij het voormalige NIPG (Nederlands Instituut Preventieve Geneeskunde), later bij TNO. Zij droeg zorg voor een gedegen wetenschappelijke opleiding van jeugdartsen en stimuleerde haar cursisten om goed en vernieuwend onderzoek op te zetten. Vele van de nu werkzame jeugdartsen bewaren goede herinneringen aan haar.

Leden van de jury van de Flora van Laar-prijs zijn: Marlou de Kroon, Jeroen de Wilde en Babette Diepeveen.