Home > Nieuws > Nieuws vak > Helpen supermarkten kinderen om gezond te eten?

Het VN-kinderfonds analyseerde tweeduizend kinderproducten in verschillende supermarkten en keek of ze pasten binnen de richtlijnen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum. Ook is gekeken naar de promotie van kinderproducten in (online) folders en de marketing op de verpakking. Bijna driekwart van de kinderproducten in Nederlandse supermarkten past niet in een gezond voedingspatroon voor kinderen; veelal te veel suikers, verzadigd vet, zout of te weinig vezels. Dat stelt UNICEF dinsdag op basis van onderzoek, waarbij gekeken is naar de samenstelling en de promotie van producten voor kinderen. Zo past geen enkel toetje binnen de Schijf van Vijf. Soms zijn kinderproducten minder gezond dan dezelfde producten voor volwassenen.

De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in het rapport “De verleiding
naar (on)gezond ; In hoeverre respecteert de Nederlandse supermarkt
de gezondheid van kinderen?”.

De belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen:

 1. Gezonde voeding voor kinderen staat te weinig centraal in beleid en praktijk 01 van Nederlandse supermarkten.
  Aanbeveling: Stel gezonde voeding van kinderen centraal in het MVO-beleid en in de kernactiviteiten van de supermarkt.
 2. Nog geen 30 procent van de kinderproducten die in de Schijf van Vijf zouden kunnen passen, voldoet daadwerkelijk aan de criteria daarvoor.
  Aanbeveling: Zet productverbetering in voor kinderproducten in de verschillende productcategorieën, zodat er meer aanbod binnen de Schijf van Vijf is en kinderproducten ten minste een gelijke of betere voedingswaarde hebben dan het categorie-gemiddelde.
 3. Supermarkten zetten kleine stappen om promotie van kinderproducten
  in te zetten op gezonde producten.
  Aanbeveling: Zet promotie van kinderproducten alleen in om de gezonde alternatieven aan te bevelen, de Schijf van Vijf-varianten. Dit zien we bij
  een aantal gezonde huismerkproducten al gebeuren.

Lees hier het hele rapport UNI_Onderzoeksrapport_Deverleidingnaarongezond