Op 19 april won Linsey den Dulk-Dik met haar inzending ‘Medisch handelen door de jeugdarts van de toekomst’ de AJN-AIOS-Prijs (de AAP-prijs). Niet eerder werd dit onderwerp zo compleet, concreet en goed onderbouwd beschreven, inclusief een uitwerking van één van de medische handelingen.
AJN-AIOS-Prijs
Linsey den Dulk-Dik ontving de prijs tijdens de AJN-dag in Utrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een aap. De AJN-AIOS-Prijs is in het leven geroepen om een podium te bieden aan producten die de AIOS maakt tijdens de opleiding, zoals praktijk- en moduleopdrachten of een artikel. De jury beoordeelt inzendingen op relevantie voor de jeugdgezondheidszorg, innovativiteit en impact op de praktijk.
Medisch handelen door de jeugdarts van de toekomst
In het visiedocument beschrijft Linsey haar visie op het medisch handelen door de jeugdarts van de toekomst. Door middel van surveys en interviews heeft ze in kaart gebracht wat de potentiële voordelen en noodzakelijke randvoorwaarden zijn om medische handelingen toe te voegen aan het werk van de jeugdarts. Hier heeft ze een checklist voor opgesteld, aan de hand waarvan medische handelingen op de wenselijkheid en randvoorwaarden getoetst kunnen worden.
Daarnaast heeft ze een voorbeeld uitgewerkt, namelijk het zelf bloedonderzoek aanvragen door de jeugdarts. Ze noemt drie voorbeelden waarin de jeugdarts een grote rol heeft in de signalering, indicatiestelling en follow-up van bloedonderzoek, maar hiervoor nu de kinderen en ouders naar de huisarts moet verwijzen:
- Bloedonderzoek bij kinderen boven de 10 jaar met obesitas
- Bilirubine controle bij gele zuigelingen
- Antistoftiter bepaling bij zuigelingen waarvan de moeder hepatitis B-drager is
Bloedonderzoek aanvragen door de jeugdarts
Met haar bevindingen komt Linsey tot de conclusie dat het mogelijk is om aan de randvoorwaarden te voldoen waardoor de jeugdarts gekaderd bloedonderzoek kan aanvragen. “Dit past binnen de zorg die wij leveren in de spreekkamer en vormt een logisch onderdeel van de verbinding die de jeugdarts maakt tussen preventie en curatie. Hiervoor is eerst prioriteit vanuit de professionals en organisatie nodig om tijd te stoppen in het werken aan de randvoorwaarden. Verdere uitbreiding kan pas volgen als we voldoende tijd en capaciteit hebben om ook de andere taken uit te voeren waarmee de jeugdarts een verschil kan maken.”
Het advies van Linsey is om een pilot in één regio uit te voeren. De ervaringen kunnen vervolgens geëvalueerd worden en struikelpunten verholpen worden om vervolgens de vernieuwing breed te implementeren.
Juryrapport
De jury, bestaande uit Manje Dijkema, Mariëtte Hoogsteder en Lucy Smit, vindt dat dit onderwerp het verdient om in de schijnwerpers te staan en navolging te krijgen bij andere organisaties. Het toont aan dat, ook vandaag de dag, er voor de jeugdarts nieuwe taken en uitdagingen klaarliggen. Door deze in kaart te brengen en te bundelen ligt er nu een document dat een handvat biedt aan alle jeugdartsen om hiermee aan de slag te gaan. “Niet eerder werd dit onderwerp zo compleet, zo concreet en goed onderbouwd beschreven, inclusief een uitwerking van één van de genoemde medische handelingen. De jury was erg onder de indruk van het hoge niveau, de volledigheid en de toegankelijkheid van het stuk.”