Home > Agenda > Overig > Live webinar: Foetaal alcohol syndroom verstoort ontwikkeling levenslang
14 oktober, 2021
van: 19.30 tot: 21.00
Online,

Veel vaker dan gedacht worden kinderen in de baarmoeder aan alcohol blootgesteld. Wat gebeurt er dan in het brein van het ongeboren kind? En wat voor consequenties heeft dit voor de rest van het leven? Tijdens dit webinar op geeft GZ-psycholoog Dianne Wesselink hier antwoord op. Vervolgens maakt zij duidelijk  hoe je deze kinderen kunt herkennen én ondersteunen.

Een foetaal alcohol syndroom, kortweg FAS, komt veel meer voor dan velen denken. “Binnen de hulpverlening krijgt dit syndroom niet de aandacht die het nodig heeft”, constateert Dianne Wesselink. “Het is een hersenafwijking, met als gevolg gedragsproblemen en ontwikkelingsproblematiek. Maar het is geen gedragsstoornis.”

Dianne benadrukt dat FAS een forse beperking in de ontwikkeling veroorzaakt. Ook de prikkelverwerking gaat vaak moeizaam. “Gevolg is dat deze kinderen snel overprikkeld raken. Oorzaak en gevolg zien deze kinderen vaak niet. Daar komt bij dat zij zich slecht kunnen inleven en dit geeft moeite met oordeelsvorming. Het is bovendien onomkeerbaar. Op latere leeftijd zie je problemen met het snappen van de wereld om hen heen.”

Tijdens dit webinar gaat Dianne in op de relatie FAS en vroege ontwikkeling. “Ik ga in op de effecten van prenatale blootstelling aan alcohol op het brein en het gedrag. Vervolgens vertel ik over vroege herkenning, diagnostiek en behandeling. Verder zal ik een beeld schetsen van het spectrum aan dysmorfieën, gedrags- en leerproblemen dat in de FAS-poli gezien wordt. Plus wat zorgprofessionals kunnen doen om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Want behandelen kan niet, maar er zijn wel uitgangspunten die helpen dat het beter gaat.”

Accreditatie: geen

Kijk hier voor informatie en aanmelden