E-Learning en andere zelfstudiemogelijkheden
De AJN plaatst (geaccrediteerde) nascholingen die ons aangeboden worden, het zijn dus geen nascholingen die speciaal door ons aanbevolen worden. We streven niet naar volledigheid en realiseren ons dat er nascholingen ontbreken.
De JGZ-academie biedt e-learning modules voor de jeugdgezondheidszorg. Jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten kunnen via JGZ-academie zelfstandig verschillende e-learning modules volgen.
Basiscursus Social Media voor Jeugdartsen
Cursus voor beginners. Gemaakt door collega jeugdarts en onderzoeker: Rianne Reijs. Nog geen ervaring met sociale media, bekijk dan de presentatie.
Preventie VGV, site voor beleidsmakers en professionals die te maken hebben met meisjesbesnijdenis. JGZ-professionals kunnen de e-learning volgen.
E-learning cursus gezondheidszorg voor ongedocumenteerden
Module 1 gaat over ongedocumenteerden in Nederland en toegang tot zorg. Module 2 gaat over zorg verlenen aan ongedocumenteerden.
‘NSPOH: Publieke gezondheid vluchtelingen en asielzoekers’
De eerste e-learningmodule ‘publieke gezondheid vluchtelingen en asielzoekers’ is nu gratis beschikbaar.
E-learning achtergronden van het Rijksvaccinatieprogramma
Deze gratis e-learning van de NSPOH is een verdiepende scholing. Na het volgen van de e-learning beschikt u over de inhoudelijke kennis om veelgestelde vragen en zorgen van ouders over vaccineren en het RVP te beantwoorden en het gesprek daarover met ouders te voeren.
- De e-learning Borstvoeding gaat in op het volledige proces van voorbereiden, starten en continueren van borstvoeding.
- De e-learning Kunstvoeding: veel voorkomende vragen over kunstvoeding komen aan bod
- De e-learning smaakontwikkeling
Hoe motiveert u (aanstaande) ouders om te stoppen met roken? Hoe reageert u op veelvoorkomende misvattingen? Wanneer en naar wie verwijst u door? In de e-learning Rookvrije Start staan deze vragen centraal
E-learning vroegsignalering autisme
Doelgroep
U bent werkzaam in de jeugdhulp of in (jeugd)gezondheidszorg als bijvoorbeeld arts, verpleegkundige, therapeut of begeleider. U heeft te maken met de behandeling of begeleiding van jonge kinderen (0-4 jaar).
Op deze site kunt u op een interactieve manier uw medische kennis vergroten. U moet eerst registreren en dan kunt u kiezen uit diverse modules. TIP: Schedelvormafwijkingen, kinderoncologie, S van Turner.Ook is het mogelijk om je op de hoogte te laten houden van nieuwe e-learningmodules.
Na het aandachtig lezen van het tijdschrift kunt u een kennistoets afleggen. Deze toetsen zijn geaccrediteerd door de NVK.
British Medical Journal/ BMJ learning
Op de site van BMJlearning is het mogelijk om verschillende modules te volgen waarvan een aantal gratis. Je moet je wel eerst registreren.
NutriTorial E-learning voor Jeugdartsen
E-learnings geaccrediteerd voor jeugdartsen:
U dient in te loggen om de e-learning te kunnen bekijken.
NutriTorial educatieve films voor kinderartsen
De NutriTorials zijn ontwikkeld voor kinderartsen en bieden hen de mogelijkheid inhoudelijke kennis over een specifiek onderwerp snel op te frissen. Denk daarbij aan onderwerpen zoals metabolic imprinting, borstvoeding, voedingsproblemen en smaakontwikkeling.
U dient in te loggen om de films te kunnen bekijken.
e-learning: “Koemelkallergie; nieuwste inzichten in het bevorderen van tolerantie”!
Bohn Stafleu van Loghum heeft in samenwerking met Francoise Langens, arts, de geaccrediteerde nascholing ‘Koemelkallergie; de nieuwste inzichten in het bevorderen van tolerantie’ ontwikkeld. Deze nascholing behandelt eerst een aantal belangrijke basisonderwerpen. Voor meer informatie en aanmelden voor deze geaccrediteerde e-learning gaat u naar: www.mednet.nl/koemelkallergie
Om deze online nascholing te volgen dient u in te loggen op mednet.nl. Wanneer u nog niet over een account beschikt, kunt u dat eenvoudig aanmaken.
‘Signaleren van alcohol en drugs’
U krijgt in vijf lessen van elk 15-20 minuten kennis aangereikt over de werking, effecten en risico’s van alcohol en drugs. Daarnaast leert u signalen herkennen die kunnen duiden op (problematisch) alcohol- en drugsgebruik en leert u hoe u uw leerlingen of cliënten eventueel de stap naar de hulpverlening kunt laten maken.
Aansluitend op deze basiscursus zijn vier vervolgcursussen ontwikkeld werkers in het VO, MBO, VSO en de LVB-zorg en residentiële jeugdhulpverlening
Centrum voor educatie en supervisie
Het Centrum voor Educatie en Supervisie (CES) biedt door heel Nederland bij- en nascholing aan voor HBO- en academisch opgeleide professionals in de jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, leerlingenzorg en de zorg voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking.
Trimbos: Signaleren Post Partum Depressie
In de nascholingscursus “Signaleren postpartum depressie” leert u in zes online lessen van ongeveer 30 minuten depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen te herkennen en te bespreken, vrouwen te adviseren en te motiveren preventieve actie te ondernemen, en te monitoren wat vrouwen met de adviezen doen.