Home > Opinie > Blog > Vlogs, flirten met de dood en agressie – Dokter Twitter

Een relatief nieuw aandachtspunt voor de jeugdarts: het misbruik van gevaarlijke of schofferende videofilmpjes van bekende bloggers: de Vblogs. Vlogs met filmpjes (type selfie ik word gezien), van waaghalzen hebben uitvoerig de media gehaald. Levensgevaarlijke stunts van geziene jongeren met een Vlog-pagina die mogelijk door andere jeugdigen worden nagedaan. Allemaal eenvoudig op te nemen met de smartphone of tablet.
Verontwaardiging alom. Dat is nog eens negatief gebruik van social media en een bedreiging voor de jeugdige gezondheid.

Treinsurfen
Waar gaat het dan om? Een drietal voorbeelden. Treinsurfen, het op het dak van een snel rijdende trein zitten. Het er af vallen of onderweg een obstakel tegen komen kan ernstige gevolgen hebben. In Nederland nog uniek, in Rusland een hype en in India puur noodzaak (plaatsgebrek).

Flauwvallen
Asfyxie voor de kik. Een zodanig te kort aan zuurstof creëren dat je een kick door de hypoxie krijgt. Dit middels verstikkende gassen, een soort verhanging of de keel dichtknijpen. Een andere vorm is het excessief hyperventileren: de koolzuur er uit en ademprikkel weg. Bij een vergissinkje, niet tijdig meer bijkomen volgt hersenschade of de dood.

Aan de kaneel
Het innemen van een eetlepeltje kaneel zonder water. Een opwindende ervaring als het kruid echter niet per ongeluk in de longen komt. Dan dreigen astma-aanvallen, longontsteking en klaplongen.

Niet nieuw
Schande toch? En hoe komen die idioten er op! Er moet ingegrepen worden. Wellicht ontluisterend voor de verontwaardigde ouders, opvoeders en regelgevers is het niet nieuw zijn van deze waagstukken. Enkele jaren geleden was coma-zuipen en totaal laveloos op YouTube staan ook al in.

Jeugdigen zijn zolang de mensheid bestaat in voor het zich zelf bewijzen via imponerende en interessante daden. Daarmee stijgen zij in de rankinglist van hun volgers. En het waren niet alleen de jongelui hoor. Ook programma’s als Jackass (probeer dit niet thuis) kenden vele volgers.

Negatieve E-health met social media
Zorgelijk is het negatieve health-effect door het grote verspreidingsgebied. En: de vele navolgers bij het gebruik van social media plus de sterk groeiende populariteit van de idolen die deze stunts uithalen. Jeugdigen zien niet zo gauw gevaar, echter wel de uitdaging en roem die het kan opleveren.

Hoeveel?
Precieze cijfers over hoeveel jongeren nu daadwerkelijk door Vlogs met de dood flirten ontbreken. Het aantal likes en dislikes onder de filmpjes zeggen daar niet veel over. En moet je om het fenomeen te stoppen dit nu doodzwijgen (minder aandacht, minder op het idee gebracht)? Of juist waarschuwend gaan optreden? Momenteel is het advies bespreekbaar maken en de jongeren zelf de gevaren te laten vaststellen op grond van de verstrekte preventieve informatie. Flinke straffen wordt ook al geroepen.

Geweld
Happy slapping hadden we al. Het slaan of mishandelen van mensen en dit opnemen. Nieuwer is daarbij het filmen van seksueel getint geweld tot verkrachting aan toe. Hele groepen kicken hierop zonder oog voor hun slachtoffer(s) te hebben.

Belachelijk maken
Een soort negatieve Bananasplit. Bekogel anderen met eieren. Bakpoeder over getinte personen strooien, verf of viezigheden over nietsvermoedende voorbijgangers en filmen maar. Hier valt helemaal niets te lachen. Het is ronduit kleinerend, mensonterend en soms zelfs racistisch. Beide vormen van negatief V-bloggen dienen echt zowel preventief als repressief te worden aangepakt. Bijvoorbeeld via lessen en regels op school of het jeugd & jongerenwerk.

Omdraaien naar positieve Vlogs
Na al deze negatieve beschouwingen de vraag of het wellicht net zo goed positief kan? Bekende Vloggers die gezondheid, een betere leefstijl of het op die manier beter voelen op een inspirerende wijze brengen. Dat lukt met Idols en talentenjachten ook. Jongeren raken geïnspireerd en willen dit ook gaan evenaren. Een mooie taak voor E-Health om dit terrein eens te gaan onderzoeken en naar passende preventieve Vlogs, apps, fora en Facebook-pagina’s te gaan vertalen.

Dokter Twitter