Home > Opinie > Blog > Opvoeden? Voeg een schepje liefdevolle verwaarlozing toe! – Caroline Schouten

In mijn jeugdartsen-spreekkamer ontmoet ik veel jonge ouders en hebben we gesprekken over groei, vaccinaties, ontwikkeling … Maar vaak ontstaan de mooiste gesprekken wanneer we het hebben over ouderschap.

Hoe voelt u zich als vader, moeder? Bent u de moeder, vader die u wilt zijn? Waar bent u trots op als ouder? Wat maakt het lastig om niet die ouder te zijn die u wilt zijn?

Tijdens het over deze vragen nadenken en praten, reflecteren en kunnen vertellen over ouderschapsbeleving … komt het gesprek vaak uit bij: wat is goed genoeg ouderschap?

De perfecte wereld en de perfecte ouder bestaat niet. Je doet als ouders je best, je kind liefde laten voelen, vertrouwen geven, loslaten. Maar ook – en hoe moeilijk is dat – dit met een gepaste grens doen … je wilt de liefde niet verstikkend laten zijn, het vertrouwen geven wil je laten passen bij de aard en leeftijd van je kind, het loslaten kan niet zonder regels en afspraken.

Oef, dat klinkt toch als best ingewikkeld; dat goed genoeg ouderschap en opvoeden. Maar de term ‘liefdevolle verwaarlozing’ vat het voor mij heel mooi, op een luchtige manier, samen. Liefdevolle verwaarlozing: vanuit passend vertrouwen en op een fundament van liefde een kind net genoeg kunnen laten gaan, een beetje met vallen en opstaan, in wederzijdse verbondenheid.

Dus laten we een schepje liefdevolle verwaarlozing toevoegen aan de opvoeding van onze kinderen!

#Weekvandeopvoeding – opvoeden en ouderschap

Caroline Schouten werkt als jeugdarts KNMG in Leiden en is moeder van vier kinderen

#nuvoorhetleven

Meer blogs van jeugdartsen