Home > Opinie > Blog > Menstruatiearmoede schaamteloos in het spotlicht! Wereld armoededag: 17 oktober

Het is 2020! zou je zeggen, moeten we het echt over menstruatiearmoede gaan hebben? Bestaat dat überhaupt? Ja, het bestaat. Nog steeds zijn er meisjes en jonge vrouwen die niet voldoende geld hebben om fatsoenlijk maandverband, tampons of een menstruatiecup te kopen. Uit onderzoek van Plan International (2019) blijkt dat in Nederland 9% van de meisjes en jonge vrouwen  tussen de 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld heeft om elke maand in deze basisbehoefte te voorzien.  

Daarbij komt dat het praten over ongesteld zijn, bloedverlies, de buikkrampen die met de menstruatie gepaard kunnen gaan, nog steeds een onderwerp van taboe is, ook in Nederland. Nog altijd vragen vrouwen immers fluisterend aan elkaar of iemand een tampon bij zich heeft, die dan stiekem onder tafel wordt doorgegeven.

De meisjes en jonge vrouwen die geen middelen hebben om maandverband te kopen behelpen zich dan met opgevouwen toiletpapier in hun ondergoed, of besluiten die dagen niet school te gaan. 19% geeft aan dat binnen het gezin niet gesproken wordt over menstruatie.

Hoog tijd om dit taboe te doorbreken!
De helft van alle leerlingen op middelbare scholen heeft met ongesteld zijn te maken, ook dus bij schoolkampen, zwemuitjes en tijdens schoolexamens. Ook meisjes op de basisschool worden ongesteld, die maken dus ook gebruik van de toiletten op de basisscholen met de vaak beperkte privacy, afwezigheid van toiletpapier en/of prullenbakjes. 

Om specifiek de menstruatiearmoede aan te pakken pleiten wij als jeugdartsen om het Schotse voorbeeld te volgen: alle menstruatieproducten gratis beschikbaar stellen aan meisjes en jonge vrouwen tot 25 jaar, laagdrempelig, open verkrijgbaar laten zijn op (basis)scholen en universiteiten. Net zoals nu al in sommige Nederlandse horecagelegenheden al het geval is. 

Kamerleden Ploumen (PvdA) en Van Dijk (PvdA) hebben eind 2019 kamervragen gesteld over menstruatiearmoede, aan toenmalig minister van Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins. Helaas is dit Schotse voorbeeld nog niet overgenomen.

Ondertussen ondersteunen wij als jeugdartsen van harte het initiatief van Kinderhulp.nl om het taboe rondom ongesteldheid te doorbreken, menstruatieproducten uit te delen aan gezinnen die dat nodig hebben. 

Maar een echte oplossing van het probleem menstruatiearmoede heeft een veel structurele basis nodig: gratis maandverband, tampons of cups voor alle meisjes en jonge vrouwen tot 25 jaar in Nederland. En ook is het nodig het taboe hierover te doorbreken: de helft van onze 15-50 jarigen heeft te maken met menstruatie. Hierover mag en kan gesproken worden, zodat jonge meiden zich niet meer hoeven te schamen, geen onnodig pijn hoeven te lijden bij hevige krampen en al helemaal niet meer met toiletpapier in hun slip hoeven te lopen! Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen kunnen een vraagbaak en steun zijn voor deze meiden. Maar we kunnen dit niet alleen, daarom is het initiatief van Kinderhulp zo belangrijk! 

Help ons mee en spread the word! Stop menstruatiearmoede! 

Caroline Schouten en Henrike ter Horst, jeugdartsen KNMG
AJN Jeugdartsen Nederland

Twitter:
@cschouten0
@HenriketerH
@jeugdartsen