Home > Opinie > Blog > Its all in the game – Ulco Schuurmans

Over de grote spelveranderaars in de JGZ

Een ontwikkeling die een belangrijke verandering in een werkveld of markt veroorzaakt wordt een game changer genoemd. Bekende voorbeelden zijn de impact van die de smartphone, en de komst van ICT en de spoorwegen op de maatschappij hebben gehad. Allemaal leuk en aardig maar krijg ik als JGZ-er bij het werken in de gezondheidszorg daar nu ook mee te maken?

Het antwoord luidt: Ja en zelfs heel ingrijpend! Het Deloitte et Touche Govlab heeft onlangs de vier belangrijkste game changers bij e-health benoemd. Dat zijn:

  1. De quantified self. De cliënt pakt zelf voor een belangrijk deel het volgende op; het stellen van normen, waarden, te behalen doelen en de regie van de eigen gezondheid. Slimme gezondheidsapparaatjes, apps en het internet bieden daarvoor enorm veel mogelijkheden. Voor de JGZ bijvoorbeeld het zelf bijhouden van lengte en gewicht, gehoorproblemen, opvoedingsresultaten en voeding. De cliënt houdt het bij. Wij monitoren op afstand.
  2. De komst van kunstmatige intelligentie (AI). Slimme rekenprogramma’s nemen de signalering van risicofactoren over (ook epidemiologisch onderzoek), het stellen van diagnoses en het bepalen van de juiste interventie. Een interessant terrein. Kan ‘AI’ bijvoorbeeld onze dossiers slim doorzoeken op risicofactoren of signalen van kindermishandeling? Verder kan de zogenaamde insight driven healthcare (IDH) ons helpen om betere beslissingen bij adviezen en interventies in de JGZ te nemen. Lees verder.
  3. Individuele profilering. Dat betekent advies, behandeling en ondersteuning van interventies precies op maat van de individuele cliënt. Met behulp van Big Data zijn adviezen precies op de fysieke, genetische en mentale parameters plus etniciteit en SES af te stemmen.
  4. De zogenaamde online gezondheidsplatforms. Daar vinden aanbieders en vragers van gezondheid elkaar. En die aanbieders kunnen geheel andere marktpartijen zijn (Dokter Google en Apple bijvoorbeeld). De JGZ als webshop? Zie HIER Doen wij het niet dan wellicht een ander?

Dit alles heeft grote consequentie voor de werkwijze van jeugdartsen, -verpleegkundigen, gezondheidsvoorlichters en -beleidsmakers de komende jaren. Zowel nieuwe uitdagende kansen als het onvermijdelijk innoveren om te blijven bestaan.