Werknemers die in contact komen met kinderen onder de 6 maanden zouden van hun werkgever vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden moeten krijgen, zo schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de staatssecretaris Participatie en Integratie. Ondanks de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie in 2019 is er nog steeds een groep kinderen onvoldoende beschermd tijdens de eerste levensmaanden. De vaccinatie van werknemers is bedoeld ter bescherming van deze groep.
Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte. Bij gezonde volwassenen verloopt kinkhoest meestal mild of zonder klachten. Bij baby’s kan kinkhoest echter ernstig verlopen en in uitzonderlijke gevallen zelfs leiden tot de dood. In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad om werknemers die in contact komen met kinderen onder de 6 maanden kinkhoestvaccinatie aan te bieden, niet ter bescherming van henzelf, maar ter bescherming van de kinderen. Vaccinatie van de kinderen zelf biedt namelijk pas na enkele herhalingen, en dus na enkele maanden, volledige bescherming.
Sinds 2019 krijgen zwangeren een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden om ervoor te zorgen dat kinderen direct na hun geboorte al beschermd zijn via de antistoffen van de moeder. De invoering van deze maternale vaccinatie zou ertoe kunnen leiden dat de vaccinatie van werknemers niet meer nodig is. Er blijkt echter nog steeds een groep kinderen onvoldoende beschermd te zijn in de eerste levensmaanden. Dat komt doordat niet alle moeders zich laten vaccineren (de deelnamegraad is zo’n 70%) en doordat er soms onvoldoende antistoffen worden overgedragen, bijvoorbeeld als het kind te vroeg wordt geboren.
De Gezondheidsraad is van oordeel dat de beschermingsgraad onder kinderen jonger dan 6 maanden niet voldoende is om het vorige advies aan te passen. Het advies blijft dan ook om werknemers die in contact komen met deze groep vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. Het gaat in ieder geval om werknemers in het ziekenhuis (bijvoorbeeld op de afdelingen pediatrie, neonatologie of spoedeisende hulp), maar ook om verloskundigen, werknemers in de kraamzorg en bij consultatiebureaus en werknemers in de kinderopvang.
De Gezondheidsraad benadrukt dat maternale kinkhoestvaccinatie pasgeborenen de beste bescherming biedt tegen kinkhoest.
De samenvatting advies Vaccinatie van werknemers: kinkhoest is hier te vinden.
Astrid Nielen, jeugdarts bij de GGD Amsterdam, is bij Nieuws en Co te horen over dit onderwerp.